گارانتی چه تفاوتی با وارانتی دارد؟
این دو مفهوم، سالهاست که در فضای کسب و کارها وجود دارد و در کشور ماه هم این مفاهیم به نوع خود استفاده می شود. جالب اینجاست مانند بسیاری از مفاهیمی که به غلط رایج شده، این دو مفهوم نیز در جای خود استفاده نمی شوند. البته در این درس منظور ما عمل کردن یا عمل نکردن به قولها و وعده های ارائه شده نیست، بلکه دقیقاً معنا و مفهوم این دو عبارت است.
به بیان ساده، گارانتی(Guarantee) و وارانتی(warranty)، قولهایی هستند که فروشنده به مصرف کننده ارائه می کند تا در صورت بروز اتفاقاتی در طول دوره مصرف محصول یا خدمات، این قولها عملی شوند.
مثال پرکاربردی که درباره گارانتی و وارانتی به کار می رود، وام گرفتن است. زمانی که ما ضامنی را برای تضمین پرداخت های اقساط وام معرفی میکنیم، اگر این ضامن تضمین کند که اقساط پرداخت خواهد شد، در واقع وی گارانتی پرداخت اقساط است و در صورتیکه تضمین کند اقساط مرتب و در زمان درست و به موقع پرداخت شود، در حقیقت این وام را وارانتی نموده است.
زمانی که محصول یا خدماتی را تهیه میکنیم، گارانتی یعنی اینکه این محصول در زمان وعده داده شده درست کار کند و در صورت بروز هرگونه خرابی، اصل پول به ما برگشت داده شود یااینکه یک محصول نو و جایگزین به جای آن به ما ارائه شود. اما اگر محصول یا خدمات دارای وارانتی(warranty)، باشد، محصول ما در زمان بیشتری تحت حمایت تولید کننده یا فروشنده است، اما خبری از تعویض کامل یا بازگشت پول نیست. به جای آن، محصول یا خدمات چه از دوره گارانتی خارج شده باشد و چه اصلاً گارانتی نداشته باشد، در دوره وارانتی باید با همان مشخصات اولیه کار کند و اگر در زمان وارانتی محصول با مشکلی روبرو شود، تولید کننده یا فروشنده، مسئولیت تعمیر و تعویض قطعات و کارکرد کامل دوباره آن را تضمین میکند.
یکی از ویژیگیهای گارانتی، بازگشت اصل پول به مشتری است. در وارانتی پولی به مشتری بازگردانده نمی شود اما خدمات در مدت بیشتری ارائه می شود. در وارانتی مشتری بدون پرداخت هزینه تعمیر، از خدمات وارانتی برای تعمیر و تعویض قطعات خود استفاده می کند اما محصول نو نمیگیرد و پولی هم به وی بازگردانده نمی شود.
این موضوع در کشور ما به این صورت جا افتاده که اگر محصولی وارانتی داشته باشد، خیلی پشتیبانی قوی تری دارد در صورتیکه مطابق تعریف گارانتی و وارانتی، شرکتها دقیقاً نسبت به ارائه وعده و فریب مشتری اقدام میکنند ولی معمولاً مشتری از این تفاوت ها آگاهی ندارد.
اعتماد به برند(Brand Trust)، یکی از مهمترین موضوعات امروز در برندسازی و بازاریابی است. بدون اعتماد به برند، مشتریان نه تنها پول خود را در جای دیگری خرج میکنند، بلکه برند یا خدمات نیز با شکست مواجه خواهد شد. اطمینان مشتریان نسبت به محصولی که خریداری کرده اند، اصل مهمی است که قابل تغییر نیست.