اس کی یو (SKU) چیست؟
مفهوم اس کی یو یا شناسه کالا با نماد مخفف شده SKU دراصل مخفف (Stock Keeping Unit) به معنی واحد نگهداری موجودی است. در واقع اس.کی.یو شناسه ویژه یک محصول است که آن محصول را منحصر به فرد میکند.
در فروش و بازاریابی به عنوان شاخصه یک محصول خاص از آن استفاده میشود. این واژه توسط شرکتهای پخش و انبارداری بین المللی وارد ادبیات سازمانی فروش شد و امروزه در تمام شرکتها از جمله شرکتهای پخش کاربرد عمومی دارد.
در انبارداری بیشتر از این واژه به عنوان کدی که میتواند عدد یا حروف یا ترکیبی از این دو باشد، استفاده میشود. عموما خاصیت و یا ویژگی محصول در کدگذاری شرح داده شده و راهنمایی میشود.
در مقاله مربوط به تفاوتهای SKU و بارکد و یا شناسه UPC، به تفصیل شرح داده شده که این موضوعات تاحدی مشابه هستند اما مفهومهای متفاوتی هستند. SKU عموما کدهایی داخلی و قراردادی در داخل شرکتهای تولیدی یا توزیعی هستند و بدیهی است که هر شرکت روال متفاوتی برای بهره گیری از آن دارد. بارکد بر مبنای یک استاندارد جهانی تعریف می شود.
امروزه شناسه محصول یا اس کی یو در بخشهای مختلفی مثل انبار، خرده فروشی، تجارت الکترونیک، تولید و بسته بندی، فروش و ردیابی محصول، تحلیل محصول و مدیریت محصول کاربرد دارد.
هر شرکتی برای تعریف شناسه محصول از روش خاص خود استفاده میکند. اما متداول ترین روش این است که کد یا شناسه محصول به گونه ای تعریف شود تا ویژگیهای محصول را دربرگیرد.
مثلا رده، نوع، رنگ، بو، تیپ، اندازه و سایر مشخصه هایی که یک محصول را ویژه و منحصر به فرد میکند، میتواند در تعیین این کد نقش داشته باشد تابعدا به واسط بازخوانی آنها بتوان به سادگی به ویژگیهای ابتدایی محصول پی برد.
چرا SKU اهمیت دارد؟
درنظرگرفتن این امکان برای فروشنده و برای مشتری ، تجربه خرید را کارآمدتر از همیشه می کند. در گذشته هنگام خرید کفش، فروشنده مجبور بود به صورت فیزیکی اتاقک پشتی را زیرورو کند و مدل خاصی از کفش را در اندازه و رنگ مناسب پیدا کند.
امروزه، بسیاری از خرده فروشان به اسکنرهای قابل حمل مجهز شدهاند که آنها را قادر میسازد با اسکن ساده یک نمونه از یک قفسه، به سادگی موجودی موجودی کل فروشگاه را بررسی کنند. علاوه بر این، تدارکات خرید آنلاین از طریق SKUها بسیار بهبود یافته که پیشرفت بزرگی است.
SKU به مشتریان هم اجازه می دهد ویژگی های اقلام مشابه را با هم مقایسه کند. به عنوان مثال، هنگامی که یک خریدار یک کفش ورزشی خاص میخرد، خردهفروشان اینترنتی می توانند است کفشهای کتانی مشابهی را که توسط سایر مشتریان خریداری شدهاند، بر اساس اطلاعات SKU به وی نمایش دهند. این روش ممکن است موجب خریدهای اضافی توسط مشتری شود و در نتیجه درآمد هم افزایش خواهد یافت.
SKU ها همچنین امکان جمع آوری داده های فروش را فراهم می کنند. به عنوان مثال، یک فروشگاه می تواند ببیند که کدام آیتمها بهتر به فروش می رسند و کدام اقلام هم بر اساس SKU های اسکن شده و داده های POS نیستند.
آیا بارکد همانSKU است؟
به عنوان مثال، اگر شرکتی SKU را برای تبلیغ یک یخچال با تخفیف خاص ارائه کند، خریداران نمی توانند به راحتی همان یخچال را در سایر فروشندگان فقط بر اساس SKU مشاهده کنند. این امر رقبا را از تطبیق قیمت های تبلیغاتی و شکار مشتریان باز می دارد. در مقابل، کدهای محصول جهانی (UPC) صرف نظر از اینکه کدام کسب و کار اقلام را می فروشد، یکسان هستند.
در حالی که SKU ها اغلب به عنوان بارکد نشان داده می شوند، همیشه برای اهداف یکسان استفاده نمی شوند. به عنوان مثال، بارکدهای موجود در محصولات یک فروشگاه (معروف به UPC)، برای شناسایی محصولات از همان نوع صرف نظر از جایی که به فروش میرسند، درنظر گرفته می شوند. از سوی دیگر، SKU ها نیز به طور منحصر به فرد فروشنده یا فروشنده را شناسایی می کنند. علاوه بر این، بارکدهای UPC معمولاً صرفا شامل اعداد هستند.