بازاریابی ویروسی(Virus Marketing) یا وایرال(viral marketing)چیست؟
در حقیقت قدیمیترین و قویترین گونه بازاریابی است که بشر از زمان بوجود آمدن مبادله، از آن استفاده کرده است. این نوع از بازاریابی هنوز هم کاربرد فراوانی دارد و میتوان گفت که هنوز هم یکی از قویترین ابزارهای بازاریابی به شمار میرود.
نحوه کارکرد این گونه از بازاریابی، برپایه(WOM)، است که مخفف عبارت(word of mouse)، یا انتقال دهان به دهان است. در این گونه از بازاریابی، موضوع که میتواند محتوا، برند، خدمات یا هرگونه محصول قابل عرضه دیگری باشد، بوسیله انسانها جابجا میشود. موضوع این بازاریابی بیشتر انتقال یک “پیام” یا “محتوا” است.
در حقیقت هردوی این عبارات یک گونه از بازاریابی را توصیف میکنند. اما بطور معمول در زمانیکه بازاریابی بصورت فردی و در صحبتهای روزمره و فرد به فرد انجام میشود، به آن بازاریابی ویروسی(Virus Marketing)، اطلاق شده و زمانیکه این بازاریابی به صورت مجازی و از طریق شبکههای اجتماعی موجود مانند فیسبوک، اینستاگرام، یوتیوب، ایمیل، تبلیغات اینترنتی و سایر روشهای مشابه به انهاء متفاوتی انجام شود، به آن بازاریابی وایرال (Viral marketing)، گفته میشود.
در حقیقت بازاریابی های شبکه ای یا(MLM)، برپایه این نوع از روش کار میکنند. استراتژی این بازاریابی این است که یک برند یا خدمات، مخاطبان خود را تشویق به انتقال پیام بازاریابی خود کند. این روش، شباهت بسیاری با منتشر شدن ویروس در محیط فیزیکی جامعه دارد، به همین دلیل آن را بازاریابی ویروسی ، نیز میخوانند. در دنیای واقعی، ویروس در بدن موجودات زنده زنگی میکند و از آنجا تغذیه میکند اما در بازاریابی محتوا، ویروس از جنس محتوا است و در ذهن مخاطب و یا در دنیای دیجیتال زندگی میکند و از آنجا تغذیه میکند.
موفقیت بازاریابی ویروسی، در انتشار هرچه بیشتر محتواهایی است که برند یا کسب و کار تولید میکند. هرچه بیشتر و بیشتر این ویروسها تکثیر شوند، موفقیت این گونه از بازاریابی، بیشتر است.
شاید بتوان گفت که پایه و اساس بازاریابی ویروسی، انتشار اطلاعات به صورت دهان به دهان است، اما فناوریهای مدرن و جدید مبتنی بر اینترنت، بسترهای بسیار مناسبی را برای توزیع دیجیتال محتوای ویروسی فراهم کردهاند و امروزه، بهترین روش برای بازاریابی ویروسی، استفاده از این نوع بازاریابی در بستر اینترنت به شمار میرود.
نوع محتوا در بازاریابی ویروسی، میتواند یک تجربه خوب از یک برند یا خدمات یا یک مقاله جذاب باشد. این محتوا مثلا میتواند یک توئیت متفاوت و جذاب، یک پست خارقالعاده، یک آهنگ کوتاه یا یک بازی خوب و کوتاه باشد. درحقیقت موضوع یا “پیام” یا “محتوا”، مهم نیست، مهم این نکته است که محتوای بازاریابی ویروسی هر چیزی که باشد، باید افراد را تشویق کند تا آن را با سایرین به اشتراک بگذارند. هر میزان تعداد افرادی که پیام را دریافت میکنند بیشتر باشد، محتوا ویروسیتر و اثربخشی آن بیشتر خواهد بود.
ویژگیهای بازاریابی ویروسی
بازاریابی ویروسی، طبیعتا از قوانین اصلی بازاریابی، پیروی میکند اما این گونه از بازاریابی، ویژگیهای منحصر به فردی نیز دارد. در این درس، برخی از مهمترین ویژگیهای این روش از بازاریابی را بررسی خواهیم کرد.
ارائه خدمات یا محصولات با ارزش
وارن بافت، میلیاردر مشهور، اعتقاد دارد در معامله ” قیمت چیزی است که پرداخت میکنیم و ارزش چیزی است که بدست میآوریم”. درحقیقت همه ما، به دنبال کسب ارزش هستیم. زمانی که احساس کنیم در مقابل چولی که پرداخته، یا خواهیم پرداخت، ارزش بیشتری دریافت خواهیم کرد، با اشتیاق بیشتری محصول یا خدمات را تهیه خواهیم کرد.
در روانشناسی فروش، یکی از قدرتمندترین کلمات که معنای دریافت بیشترین سطح “ارزش”، را نیز در ذهن مخاطب تداعی میکند، کلمه “رایگان”، است. کلمه «رایگان»، یا «هدیه» یا «پرموشن» و یا “گیفت”، همگی کلمات بسیار پرقدرتی هستند که ذهن شنونده را تحریک خواهند کرد. البته واژه های «ارزان» یا «قیمت مناسب»، هم در برخی اوقات جالب توجه هستند، اما استفاده از کلمه «رایگان»، از هر چیزی دیگر، تاثیر بیشتری دارد.
به همین خاطر امروزه بسیاری از کمپینهای بازاریابی ویروسی، خدمات و محصولات ارزشمندی را به صورت رایگان و با هدف جلب توجه کاربران در اختیار آنها قرار میدهند. البته نیاز به ارائه بخش بزرگی از خدمات و یا کالای رایگان به مشترین نیست، بلکه تنها ارائه بخشی از خدمات که بتواند ذهن مخاطبان را درگیر محصول سازد، برای انتشار ویروس کفایت خواهد کرد. به هررو، موضوع محتوا در بازاریابی ویروسی، باید انتقال دهنده یک “ارزش”، باشد.
انتشار آسان محتوا
عموما در جوامع، ویروسها به سادگی منتشر میشوند. اما محیط برای انتشار آنها باید فراهم باشد. عموما ویروسها زمانی منتشر میشوند، که شرایط انتقال برایشان فراهم باشد و پخش شدن آنها به سادگی صورت گیرد.
اما یکی از ویژگیهایی که سبب شده ویروسها سریعا منتقل شوند، سادگی انتشار آنهاست. ویروسها تقریبا به کوچکترین تماسی، منتقل خواهند شد و نیازی به زیرساختهای سخت و پیچیده ندارند.
این سادگی، یکی از دلایل موفقیت ویروسهاست. محتوای بازاریابی ویروسی، از قبیل ایمیل، بازی، نرمافزار، پیام و یا هرمحتوای دیگری، لازم است تا در بستر مناسبی جهت انتشار قرار گیرد. امروزه دو بستر بسیار کاربردی برای انتشار ویروس وجود دارد. انتقال پیام بوسیله دهان و انتقال پیام بوسیله اینترنت. البته در میان این دو بستر، طبیعتا ترجیح بر اینترنت است. زیرا انتقال پیام بصورت فردی، یک یا چند نفر را درگیر میکند اما اینترنت فضای لایتنهاهی از ارتباطات است.
البته شیوع ویروس کرونا درس بسیار بزرگی به جهان داد. اینکه هنوز ارتباطات فردی به قدری قوی است که اگر ویروسی در چین منتشر شود، کل دنیا را درگیر خود خواهد کرد و فراری از آن وجود ندارد. انتشار این ویروس نشان داد که جهان در میان زنجیرهای از ارتباط محاطره شده است.
به هررو، محتوای ویروسی که ماهیت دیجیتالی دارد، میتواند به راحتی و بدون هرگونه هزینهای، از طریق اینترنت و شبکههای اجتماعی منتشر شود. به شرط آنکه جذابیت لازم را داشته باشد. در حقیقت هرچه محتوای ویروسی سادهتر شود، انتشار آن نیز ساده تر و بیشتر خواهد بود.
استفاده از خصوصیات انسانی
همانگونه که ویروسها از بدن انسانها و خصوصیات آنها به عنوان میزبان استفاده میکنند، محتوای ویروسی نیز به این میزبان احتیاج دارد. پس هدف این محتوا باید خصوصیات انسانی باشد. اگر بخواهیم از تکنیکهای روانشناسی در بازاریابی ویروسی خود استفاده کنیم، لازم است تا رفتارهای مشترک انسانی را بشناسیم و محتوا را برروی آنها سوار کنیم.
کمپینهای بازاریابی ویروسی، از انگیزههای مشترک انسانها استفاده میکنند. یکی از انگیزه های بسیار قوی در انسانها، «دیده شدن»، است. دیده شدن، شهرت را نیز دری خواهد داشت. انسانها بدون شک درپی کسب تایید دیگران و مشهورشدن درمیان سایرین هستند. برخی از انسانها تمایل به محبوبیت دارند، اما همه انسانها از شهرت استقبال میکنند. است. این موضوعی است که بوجودآمدن شبکه های اجتماعی آن را تایید کرده است.
هر اکانت این شبکه ها در حقیقت یک ویترین است. ویترینی که یک انسان را به دیگران عرضه میکند. همه انسانها دوست دارند در این ویترین زیبا و خواستنی باشند. این موضوع ربطی به محرد و متاهل بودن انسانها ندارد و این مفاهیم بارها و بارها باهم آمیخته شده و البته لطمات جدی نیز به جوامع و خانواه ها وارد کرده که اجتناب ناپذیر است.
بازاریابی ویروسی، هوشمندانه برای رسیدن به موفقیت، از انگیزههای مشترک انسانی استفاده میکنند. تحریک احساسات مخاطبان با استفاده از محتوایی که تولید میشود، زمینه ساز اشتراک گذاری میلیونی یک محتوا خواهد بود.
استفاده از روشهای ساده و موجود
مطابق آماری که محققین علوم اجتماعی منتشر کردهاند، هر فرد بطور متوسط، در شبکه دوستان، خانواده و محیط کار خود، حداقل با 8 الی 12 نفر بطور مستقیم در ارتباط است. این آمار یک متوسط است و به متغییرهای زیادی بستگی دارد اما حداقل این موضوع درخصوص یک فرد عادی صادق است. البته ممکن است بسته به جایگاهی که فرد در جامعه دارد، شبکه ارتباطی وی حتی به صدها یا هزاران نفر هم برسد.
یکی از راههای ساده برای فراگیری پیام، کیفیت و جوایز است تا مشتری، آن را به دوستان و دایره ارتباطی خود، منتقل کند. همانگونه که شرح داده شد، اینترنت و به خصوص شبکههای اجتماعی، همانند دنیای واقعی، فضایی است که افراد دایرۀ ارتباطی خود را گسترش میدهند. و طبیعتاً یک بازاریابی ویروسی موفق، از قدرت این شبکههای انسانی در دنیای دیجیتال نهایت بهره را میبرد. البته، برای این منظور باید نحوه فعالیت و تعامل افراد در شبکههای اجتماعی را به خوبی شناخت.
ویژگیهای محتوای ویروسی
اگر بخواهیم باختصار با ویژگیها، نحوه تولید و انتشار یک محتوای ویروسی هم آشنا شویم، باید بطور کلی و موجز، این محتوا را بررسی کنیم و ویژگیهای آن را بدانیم. همانگونه که اشاره شد، اینترنت این امکان را برای یک محتوای ویروسی فراهم میکند تا به سرعت وایرال شود و به عبارتی، یک برند یا خدمات را به شهرت برساند. اینترنت صرفاً بستری است که محتوا برروی آن سوار میشود و مهم مفهوم و ارزش محتوا است. البته نباید فراموش کرد که هر محتوایی، یک محتوای ویروسی نیست.
یک محتوای ویروسی، برای انتشار و وایرال شدن، لازم است دارای ویژگیهای فراوانی باشد، اما تعداد کمی از آنها از اهمیت ویژهای برخوردار هستند که در این بخش به آنها اشاره خواهیم کرد. یک محتوای ویروسی حداقل باید دارای ویژگیهای زیر باشد.
- کیفیت محتوا بالا و برای مخاطبان خوشایند باشد
- محتوا ارزش به اشتراکگذاری با دایرۀ دوستان و خانواده را داشته باشد.
- محتوا جذاب و خلاقانه و برانگیزاننده باشد.
خلاقیت اصلیترین عنصر موفقیت در بازاریابی ویروسی است. برای خلق محتوای بازاریابی، خلاقیت یک سرمایه رایگان و منحصر به فرد است.