بازار رقابت انحصاری (Monopolistic competition) چیست؟
در علم اقتصاد، منظور از ساختار بازار، تعداد شرکتهایی است که در حال تولید محصول یکسانی هستند. ساختار بازار، حالتهای مختلفی دارد که برگرفته از شرایط آن هستند. طبیعی است که محصولات یا خدمات در هرساختار بازاری، میبایست از قوانین موجود در آن بازار، تبعیت کنند. بطور عموم ساختار کلی بازار، چند مورد متدوال است که بازار رقابت انحصاری یکی از انواع آن است. بازار رقابت انحصاری (Monopolistic competition) یکی از انواع ساختار بازار است.
ساختار رقابت کامل(Competitive market)، ساختار بازار کاملا رقابتی(Perfect Competition)، ساختار رقابت انحصاری(Monopolistic competition)، ساختار انحصار چندجانبه(Oligopoly)، ساختار انحصار کامل(Monopoly)، ساختار انحصارکامل در طرف تقاضا(Monopsony)، انواع متداول ساختارهای بازار هستند. در این مقاله قصد داریم تا نوع ساختار رقابت انحصاری(Monopolistic competition)، را مورد بررسی قرار دهیم.
ساختار رقابت انحصاری(Monopolistic Competition)، یکی دیگر از اشکال ساختار بازار است که تعداد زیادی تولیدکننده، محصولات خود را متمایز از یکدیگر به بازار عرضه میکنند. (این محصولات یکسان هستند، ولی در برخی از موارد مانند نوع دسته بندی، برند و . . . با یکدیگر متفاوتند). در رقابت انحصاری، شرکتها میتوانند در کوتاه مدت، شبیه انحصارگر عمل کنند و با استفاده از قدرت بازار سود کسب کنند، ولی در بلندمدت، شرکتهای دیگر نیز وارد بازار شده و از طریق ایجاد تمایز در محصولات، منجر به ایجاد رقابت کامل در بازار میشوند و با افزایش تعداد شرکتها، آنها نمیتوانند سود اقتصادی کسب کنند. مدلهای رقابت انحصاری اغلب برای مدل سازی صنایع به کار میروند. تئوری رقابت انحصاری را Edward hasting chambrlin در سال ۱۹۹۳ ارائه نمودهاست. بازارهای رقابت انحصاری دارای ویژگیهای زیر هستند:
- تعداد زیادی تولیدکننده و تعداد زیادی مصرفکننده در بازار وجود دارند، ولی هیچ بنگاهی توان کنترل کامل قیمت بازار را ندارد.
- مصرف کنندگان در مییابند که تفاوت قیمتی میان محصولات رقبا وجود ندارد.
- تعداد کمی مانع برای ورود و خروج به بازار وجود دارد.
- تولیدکنندگان بر روی قیمت بازار درجهای از کنترل را دارند.
ویژگیهای بلندمدت رقابت انحصاری، شبیه رقابت کامل است. با این تفاوت که در رقابت انحصاری، کالاها ناهمگون هستند. ولی در رقابت کامل، همگی کالاها همگن هستند. در این حالت، شرکت میتواند در کوتاه مدت سود اقتصادی کسب کند. ولی در بلندمدت، به دلیل افزایش تعداد تولیدکنندگان و کاهش تقاضا و افزایش هزینه متوسط کل، سود اقتصادی شرکتها به صفر میل میکند. در این حالت، بعضاً به دلیل وفاداری مشتریان به یک برند خاص، شرکت میتواند قیمتهای خود را بدون کاهش در مشتریان خود افزایش دهد. این موضوع، بدین معناست که منحنی تقاضای شرکت بر خلاف حالت رقابت کامل، دارای شیب نزولی است.
ویژگیهای رقابت انحصاری
بازار رقابت انحصاری نیز مانند سایر ساختارهای بازار، داری ویژگیهایی است. در این بخش، ویژگیهای اصلی رقابت انحصاری را برخواهیم شمرد.
تمایز در محصولات
در حالت رقابت انحصاری، محصولات تولیدکنندگان با یکدیگر تمایز دارند، ولی نه تا اندازهای که جانشین کامل بودن آنها از بین برود. در واقع کشش قیمتی تقاضا میان کالاها مثبت خواهد بود. در واقع کالاها با یکدیگر جانشین ناکاملاند. کالاها دارای کارکردهای یکسانی هستند و تمایز آنها در کیفیت، ظاهر، برند، شهرت و . . . است.
آزادی ورود و خروج به بازار در بلندمدت
در حالت رقابت انحصاری، آزادی ورود و خروج در بلندمدت وجود دارد. هر شرکتی که برای کسب سود بخواهد وارد بازار بشود، میتواند با محصول منحصربهفرد خود وارد بازار شود یا هر شرکتی که قادر به پوشش هزینههای خود نیاشد، بدون پرداخت هیچ هزینهای میتواند از بازار خارج شود. این بدان معناست که هزینه اولیه از دست رفته(Sunk Cost)، وجود نخواهد داشت.
استقلال در تصمیم گیری
شرکتها در حالت رقابت انحصاری میتوانند در مورد ارائه کالاهای خود به بازار هر نوع تصمیمی را بهطور مستقل اتخاذ کنند و هیچ ملاحظهای ندارند که تصمیم ایشان چه تأثیری یر روی رقبا خواهد داشت. در واقع شرکتها بدون ترس از شدیدتر شدن رقابت، هر نوع عملی را انجام میدهند.
قدرت بازار
شرکتهای رقابت انحصاری، تا اندازهای قدرت بازار دارند. قدرت بازار بدین معناست که شرکت بر روی شرایط مبادلات در بازار کنترل داشته باشند. هر شرکتی میتواند قیمت خود را افزایش دهد، بدون اینکه مشتریانش کاهش یابند. همچنین شرکت میتواند قیمتهای خود را بدون رقابت بسیار زیاد میان رقبا کاهش دهد. علت وجود قدرت بازار برای شرکتها، وجود مانع برای ورود سایرین در بازار نیست. علت وجود قدرت بازار برای شرکتها در این نوع بازار این است که آنها میتوانند محصولات خود را با ایجاد تمایز با سایر محصولات به فروش برسانند. دلیل دیگر قدرت بازار برای شرکتها این است که تعداد رقبا در بازار در کوتاه مدت بسیار زیاد نیست.
گردش کامل اطلاعات
گردش اطلاعات در این نوع از ساختار بازار کامل است. در این حالت، خریداران به صورت دقیق میدانند که چه کالاهایی وجود دارند، در کجا عرضه میشوند، کالاها چه تمایزاتی با یکدیگر دارند، چه قیمتی دارند، و همچنین میدانند که آیا شرکت سود میکند یا خیر و به چه میزان. این اطلاعات از گردش اطلاعات بین مشتریان و تولیدکنندگان، حاصل میشود.
میزان کارایی
در بازارهای رقابت انحصاری، نارکارایی وجود دارد. علت وجود این ناکارایی به دو علت است. اول اینکه در حالت بهینه، شرکت قیمتی را تعیین میکند که از هزینههای حاشیهای آن بالاتر است. شرکتهای رقابت انحصاری، سود خود را در حالتی ماکزیمم میکنند که هزینههای حاشیهای آنان با درآمدهای حاشیهای برابر شود(MR=MC). از آنجاییکه شیب منحنی تقاضای شرکت در این حالت، نزولی است، این بدان معناست که شرکت قادر خواهد بود که قیمتی را بالاتر از حالت MC تعیین کند. در این حالت مقداری از مازاد مصرفکننده و مازاد تولیدکننده از بین خواهد رفت. دومین علت وجود ناکارایی در این است که شرکتهای موجود در ساختار رقابت انحصاری، در حقیقت با وجود مازاد ظرفیت مشغول به کار هستند که در این حالت، میزان خروجی ماکزیممسازی سود شرکت، کمتر از میزانی است که در حالت مینیمم هزینه متوسط(AC)، رخ میدهد.
در کشورما مثال حالت بازار رقابت انحصاری، بازار لوازم ساختمانی است که در آن تعداد تولیدکنندگان و تعداد مصرف کنندگان زیاد است و هر تولیدکننده نشان تجاری، کیفیت و قیمت مخصوص خود را دارد.
منابع و ماخذ:
- Body of Knowledge on Infrastructure
Regulation - Market Structure: Introduction
- Monopolistic Competition
- britannica.com
- monopolistic-competition
- Oxford University Press;1995