ترینر (Trainer) کیست؟
مفهوم ترینر (Trainer) که به نامهایی نظیر مربی (Coach)، آموزگار (Teacher) یا فرهیختار نیز شناخته می شود. اما «ترینر کیست؟» و چه وظایفی دارد؟ به تعریف ساده، ترینر معلمی است که موضوعی را به سایرین آموزش میدهد. واژه ترینر، در زبان انگلیسی عام، کاربردهای زیادی دارد.
معنا و کاربرد واژه ترینر
در منابع انسانی و بازاریابی، ترینر معنای دیگری دارد. در ادبیات سازمانی، ترینر، فردی است که نیروهای سازمان را برای مقاصد آسنایی بیشتر با محصولات، آشنایی با موفقیت فردی و سازمانی، قوانین و مقررات، مالی و اداری و یا بازاریابی و فروش، آموزش میدهد.
هر فردی برای انجام درست و موفقیت در جایگاه شغلی خود، لازم است تا سه شرط اصلی احراز شایستگی را داشته باشد. « شایستگی »، خود از سه بخش« دانایی »، « توانایی » و « مهارت » تشکیل شده است.
دانایی، موضوعی است که بوسیله مطالعه و تحقیق و آموزش بدست میآید. هیچ فردی از ابتدا موضوعاتی را که اکنون در آن فعالیت میکند را نمیدانسته و این موضوعات را روزی فراگرفته است. این فراگیری، ممکن است توسط ترینر یا مربی دیگری رخ داده و یا به صورت خودآموز کسب شده باشد اما به هررو، موضوعی که مشخص است این است که بدون وجود «دانایی» در مورد یک موضوع، امکان کسب شایستگی در آن موضوع، وجود نخواهد داشت.
دانش، مانند دانش محصول شناسی (Product knowledge)، از موضوعات مورد نیاز اولیه برای کار در هر حوزهای است. توجه داشته باشیم که «دانش محصولی»، با «مهارت تکنولوژیکی»، اشتباه گرفته نشود. مهارت تکنولوژیکی نوعی از مهارتهایی است که ترینر برای موفقیت در اجرا باید کسب کند اما دانش محصول، پیش از ورود به مرحله اجرا باید کسب شده باشد.
موضوع بعدی که به میزان دانایی تاثیرگذار است، «توانایی» انجام کار است. توانایی بداین معنی است که فرد مورد نظر امکان جسمی و روحی انجام کار مربوطه را داشته باشد. به عنوان مثال این امکان وجود ندارد که مردی بتواند در مسابقات زنان قهرمان شود چون اساسا شرط توانایی انجام آن را ندارد و تنها یک زن میتواند در مسابقات زنان، قهرمان شود و اصولا شرکت کند.
یکی از موضوعات مهم دیگر در احراز شایستگی فردی و شغلی، داشتن « مهارت (skill) » ، است. مهارت به خودی خود وجود نداشته و به واسطه آموزش و تجربه آموخته میشود. مهارت، یکی از تاثیرگذارترین موضوعات برروی آموزش است. درصورتیکه ترینر، « دانایی » و « توانایی » آموزش را داشته باشد اما مهارتهای اجرایی آن را نداشته باشد، موفق به آموزش درست نخواهد شد و نتیجه نخواهد گرفت. در این مقاله قصد داریم تا ده مهارت اصلی که یک « مربی »، « آموزگار » و یا « ترینر »، برای موفقیت باید داشته باشد را مورد بررسی قرار دهیم.
مهارتهای مورد نیاز ترینر چیست؟
طبق تحقیقات صورتگرفته درخصوص مدیریت منابع انسانی که توسط کلی کریتون(Kelly Creighton)، نویسنده و محقق ایرلندی مطرح شد، ترینرها یا مربیان برای موفقیت در کارهای خود، لازم است تا قابلیتها و مهارتهای خاصی داشته باشند. این مهارتها در کمک به وضعیت انطباق منابع انسانی، یادگیری و توسعه آنها در سازمانها تاثیر بهسزایی خواهد داشت.
مهارت ارائه (Presentation skills)
برای یکی از ایونتهای دوستان، شعری سروده بودم که جنبه طنز داشت. دوستان از من خواستند شعر را دکلمه کنم تا نحوه خواندن و مرور آن مشخص شود. بعد از این کار صدای این دکلمه را برای ایشان ارسال کردم. پس از اجرای دوستان متوجه شدم که حتی خودم که شعر را سروده بودم، نتوانستم با شعر ارتباط برقرار کنم. درواقع اینجا مشکل از متن (Script)، نبود بلکه از اجرا (Performance)، بود. شعر مورد نظر با اجرای کم انرژی و کم تاثیر، نیمی از تاثیر خود را از دست داده بود!.
مهارتهای اجرایی ارائه، یکی از مهمترین مهارتهای ترینر است. آموزگاران اگر پیوسته و نوار گونه صحبت کنند، امکان تاثیرگذاری برروی مخاطب را از دست خواهند داد.
مهارت تاثیرگذاری (Impact skills)
مهارت تاثیرگذاری برروی مخاطب، یکی از مهمترین مهارتهای یک ترینر یا فرهیختار است. نیروی تاثیرگذاری برروی دیگران، موجب خواهد شد تا آنها مطالبی را که به ایشان منتقل میشود را از ته دل و بصورت کامل بپذیرند.
تاثیرگذاری، مهارتی است که آموختنی است اما باید درون انسان بصورت کامل درک شود. این ضرب المثل مشهور که”هرآنچه از دل برآید، لاجرم بردل نشیند!”، مصداق همین امر است. یک ترینر، باید بتواند برروی دیگران تاثیر بگذارد تا مخاطبان، آموزشهای او را فراموش نکنند.
مهارت تکنولوژیکی (Technical skills)
مربیان و آموزگاران باید بدانند که چگونه از سیستمها و تکنولوژی روز در راستای توسعه و ارتقای آموزش، بهرهمند شوند. پس از همهگیری بیماری کرونا، بسیاری از مدارس، دانشگاهها و آموزشگاهها، شروع به آموزش آنلاین نمودند اما بسیاری از مربیان و آموزگاران، نحوه کار با این تکنولوژی و یا فرهنگ استفاده از آن را نمیدانستند. ویدئوها و ویسهایی طنزی که از این کلاسها در شبکههای اجتماعی منتشر شده، گویای این امر است.
مدیریت نحوه یادگیری و برنامههای تلفن همراه و ابزارهایی که با آنها آموزش تسهیل میشود، یکی از مهمترین موضوعاتی که یک ترینر باید بیاموزد. یک آموزگار باید به تکنولوژیهایی که درراستای اموزش هستند مسلط باشد تا شبهه عدم توانایی درذهن مخاطب شکل نگیرد. یک آموزگار نابلد و دور از تکنولوژی، هرقدر هم که در درس مورد نظر خبره باشد، نمیتواند ذهن مخاطبان را قانع کند، که موضوعی برای آموزش دارد. خصوصا اینکه امروزه جوانان بیش از هرچیز از نحوه استفاده از تکنولوژی آگاهی دارند و اگر مربی انها این مهارت را نداشته باشد، مورد تمسخر قرار گرفته و حتی مطلب تخصصی وی نیز مورد استقبال قرار نخواهد گرفت.
مهارتهای ارتباطی (Communication skills)
انسان، موجودی اجتماعی است و این مهم از “مهارت ارتباطی” وی، نشات گرفته است. مربیان و آموزگاران نیز لازم است تا مهارتهای ارتباطی خوبی داشته باشند تا بتوانند مفاهیم جدید و قدیمی را به مخاطبان خود، انتقال دهند. مهارتهای ارتباطی سبب خواهد شد تا انتقال این مفاهیم، به روشی جذاب و مفید ارائه شود.
افراد برونگرا، سادهتر از افراد درونگرا میتوانند با دیگران ارتباط برقرار کنند. هرند سطح ارتباطات آنها به عمق افراد درنگرا نیست، اما تعداد آن بیشتر است و این موضوع، دقیقا همان چیزی است که ترینر باید داشته باشد. مهارت جذب مخاطبان بیشتر بوسطه ایجاد ارتباطات انسانی، یکی از کارسازترین مهارتهای یک ترینر است.
مهارتهای سازمانی (Organizational skills)
سازماندهی دروس و دورهها، بخشی از مهارتهای مورد نیاز یک مربی یا ترینر است. آموزگاران نه تنها باید نحوه سازماندهی دورهها و مطالب را به روشی جذاب و عملی برای حفظ و ارتقاء سطح دانشپذیران خود بدانند، بلکه تقویمهای آموزشی را برای استفاده عموم دانشپذیران آماده کنند.
امروزه بسیاری از ترینرها و مربیان بزرگ، علاوه براینکه برنامه آموزشی را تنظیم نموده و سایرین را به ترتیب مطلع میکنند، به طور واضح آنچه را که از هر دانشپذیر خواسته می شود، را مستند نموده و روالها و گامهای آموزش را به ایشان اطلاع میدهند.
مهارت سازگاری (Adaptability skills)
ترینرها و مربیان موثر، سازگار هستند. آنها خود را به سرعت با شرایط محیطی وفق میدهند. در امر آموزش، همواره مشکلات بسیار پیش بینی نشده وجود دارد که امکان حل آنها از قبل وجود ندارد. اگر آموزگا نتواند خود را بااین شرایط وفق دهد، امکان تدریس خود و تاثیر ان را از دست خواهد داد. بدیهی است قدرت سازگاری با محیط و شرایطف یکی از مهارتهای بسایر مهم تریبنر است.
یک ترینر موفق هم با شرایط محیطی سازگار میشودو هم دائماً در حال یافتن روشهای جدید و جذاب برای انتقال مفاهیم به دانشپذیران است. فردی که توانایی سازگاری دارد، از اتخاذ استراتژی جدید یا ارائه مطالب جدید و یادگیری آن، واهمه ندارد. او همواره سعی میکند تا مطالب وی همواره به روز و جذاب باشند.
مهارت توانایی ارزیابی (Evaluation skills)
اگر ترینر توانایی ارزیابی شرایط و افراد را نداشته باشد، متوجه نخواهد شد که چه میزان از موضوع به آنها منتقل شده و یا چه مشکلاتی وجود دارد. مهارت ارزیابی، یکی از مهارتهای بسیار مهم ترینر است.
ارزیابی تمایل دانشپذیران برای یادگیری و همچنین دانش یا مهارتهایی که آنها میدانند، موضوعی است که باید به ترینر آموخته شود. آموزگاران موفق در طراحی و اجرای ارزیابی مهارت دارند و همیشه اطمینان مییابند که تا چه حد، ارزیابیهای آنها دقیق و مفید هستند.
مهارتهای پیشرفته تحقیق (Research skills)
برای آموزش بهتر، همواره باید تحقیق نمود و به روز ماند. یک ترینر موفق، یک محقق موفق نیز هست. او همواره درحال تحقیق درباره موضوعاتی است که در حال یا آینده قرار است آن را آموزش دهد.
هنگام طراحی مواد دوره و ارزیابی دانشپذیران، مدرسان و مربیان موثر در مورد بهترین و مرتبط ترین روش تدریس نیز تحقیق میکنند. آنها اطمینان حاصل میکنند که اندوخته اطلاعاتی آنها به روز و مرتبط است و تاکتیک های آنها الهام بخش یادگیری و تعامل است.
مهارت یادگیری (Learning Skills)
ترینرها و مربیان موفق و موثر، اشتیاق صادقانهای برای یادگیری دارند. آنها اطمینان حاصل میکنند که دانشپذیران آنها همواره یک قدم عقبتر از آنها هستند و این موضوع تنها با قذم برداشتن رو به جلو، امکانپذیر است.
یک ترینر موفق، ابتدا خود دانشپذیری موفق است. او همیشه خود در حال یادگیری موضوعاتی جدید است. اوهمچنین دیگران را نیز به انجام چنین کاری ترغیب میکند. مهارت یادگیری مداوم، مهارتی تجدید شونده است و از ذهن پرسشگر ترینر خوراک میگیرد. او همواره درخود ایجاد انگیزه یادگیری مداوم میکند.
مهارت صبر (Patients Skills)
یک ترینر اگر تمام مهارتهای فوق را داشته باشد و «صبور»، نباشد، امکان آموزش دادن به سایرین را نخواهد داشت. در طول زمان آموزش ممکن است افراد بارها و بارها موضوعی را بپرسند و یا مغز آنها در مقابل یادگیری مقاومت کند بنابراین آنها ممکن است از پاسخگویی به سوالات ترینتر، سرباز زده و یا سوالات بیربط بپرسند.
آموزش دادن امر بسیار انرژی بر و سختی است. اگر ترینر کار خود را دوست نداشته باشد و مهارت مقابله با شرایط سخت را نیاموخته باشد، امکان مدیریت این شرایط را نخواهد داشت.
مربیان و آموزگاران بزرگ، همواره صبور و آرام هستند و به این موضوع واقفند که اساسا آموزش، امری زمان بر، انرژی بر و سخت است و باید بصورت گام به گام و بواسطه صبر و آرامش، اجرا شود تا تاثیرگذاری خود را حفظ کند.
ترینر در بازیهای کامپیوتری
این واژه در ادبیات بازیهای کامپیوتری (Gaming)، یک برنامه خارج از متن (Third-Party)، است که عموما خارج از بازیها یا درکنار این بازیهای کامپیوتری نوشته میشود.
این برنامهها عموما ابزاری هستند که با استفاده از آنها امکان فعالسازی برخی از قابلیت های خاص را در آن بازی مخصوص خودش را فعال و یا غیر فعال کرد. برخی از این برنامهها، در راستای توسعه بازی هستند اما اغلب این برنامهها، جهت تقلب (Cheat)، دربازی هستند و امکاناتی مانند جان بینهایت، ابزار جنگ و غیره را برروی بازی استفاده میشوند.
دربازیها، عموما یک سری دیتا از وضعیت بازیکن مثل جان، سلاح های در دسترس، وضعیت آب و هوا و غیره در پوشهای در رایانه ذخیره میشوند که عموما بازیکن توان تغییر آنها را ندارد اما به واسطه استفاده از ترینرها، بازیکن قادر خواهد شد تا این اطلاعات را به نفع خود تغییر دهد.
ترینر در ورزش
ترینر در ورزش برخی اوقات با «مربی» اشتباه گرفته می شود. البته مربی می تواند ترینر باشد اما معمولاً ترینرها مربی نیستند. ترینرها بیشتر افرادی هستند وظیفه دارند با تمرین دادن درست و مراقبت از محیط، امر ورزش را برای ورزشکاران ایمن تر کنند.
این مفهوم شامل کلیه کارهایی است که به عنوان آماده سازی با رویکرد پیشگیرانه انجام می شود. ترینر با بهره گیری از تخصص آناتومیک خود، معمولاً به ورزشکار آموزش می دهد که چگونه از آسیب های احتمالی، جلوگیری کند، یا آنها را درمان کنند. ترینرهای ورزشی کمک های اولیه را نیز در هنگام آسیب ورزشکار ارائه می کنند و سعی دارند کاری کنند که آسیبهای بوجود آمده، در کمترین زمان ممکن و به بهترین و موثرترین شکل ممکن درمان شوند.
ترینر در زندگی فردی و موفقیت
موضوع وجود ترینر (Trainer) در موفقیت و زندگی فردی (Life Coaching) ، یا مربیگری در زندگی، انجام کارهایی است که فرد ترینر به عنوان نوعی «مرشد» برای یک یا تعدادی از افراد انجام می دهد. مربی با تشویق افراد وبهبود بخشهایی از زندگی آنها که ممکن است نیاز به بهبود یا نگاه متفاوت به مسائل داشته باشند، به ایشان کمک می کند.
مربی زندگی یا «لایف کوچ» ، به افراد کمک می کند، کارهایی را که برای وی مهم است انجام داده و یا آنها را بهتر انجام دهد. به عبارت دیگر مربی زندگی، فردی است که ما را از بیرون تماشا کرده و می تواند نقاط قوت ما را بهبود بخشیده و کمک کند تا نقاط ضعفمان را برطرف کنیم.
مربی زندگی در کشورما هنوز به شکل درستی جاافتاده نیست و افرادی که به این نام فعالیت میکنند، عموماً به صورت خودجوش یا غیرآکادمیک اقدام به کوچینگ نموده و یا درسایر زمیه ها (مانند روانشناسی یا جامعه شناسی) تخصص داشته اما هنوز این رشته بصورت معتبر خروجی دانشگاهی نداشته و افراد مدعی تخصص در این رشته، عموماً از سایر رشته ها آمده و این زمینه خاص، تخصص ندارند.
به من بگو چرا؟
چرا باید درباره ترینر بدانیم؟ در کشور ما آموزش هنوز جای خود را پیدا نکرده و به همین دلیل است که کسب و کارها میلیاردها تومان پول موجود یا میلیاردها سود بالقوه را از دست می دهند و باعنوان عبارت «بازار خراب است!» همه چیز را توجیه می کنند. بدیهی است که نه تنها بازار خراب نیست، بلکه در حال گسترش است اما ما هنوز فکر میکنیم بازار همانجایست که سالها پیش هم حضور داشت.
برای اینکه بهتر درک کنیم که با آموزش می توانیم چه میزان سود سازمانمان را افزایش دهیم، می توانیم از مشاورین آکادمی عیب پوش در تماس با شماره تلفنهای 28427054 و یا 28427338 با در نظر گرفتن کد تهران (021) بهره مند شویم. همچنین با تکمیل فرم درخواست مشاوره، کارشناسان با ما تماس گرفته و ما را راهنمایی خواهند نمود. ما نیز مانند سایر شرکتها می توانیم به سادگی از خدمات آموزشی و ترینینگ این آکادمی بهره مند شویم.
سوالات متداول
ترینینگ در شرکتها چه کاربردی دارد؟
فراموش نکنیم همه ما زمانی که به این دنیا آمدیم، اطلاعات و مهارتهایی را که امروز داریم، نداشتیم. ما طی صرف زمان و پرداخت هزینه و تلاش این دانش و مهارتها را آموختیم و خود را در زمینه های کاری و شخصی تقویت و توانمند کردیم. آموزش در شرکتها یک امری لوکس و تجملاتی تلقی می شود در صورتیکه پیش از تاسیس واحدهایی مانند مالی یا منابع انسانی یا بازاریابی و فروش، باید واحد آموزش تاسیس شده باشد که اینگونه نیست و به همین دلیل همواره شرکتهای ایرانی در حال زیان دادن به دلیل این هستند که آموزش را واجب نمیدانند.
آیا رشته ترینینگ در دانشگاه وجود دارد؟
متاسفانه هنوز رشته خاصی با این سرفصل در دانشگاهها وجود ندارد و افرادی که به عنوان ترینر یا کوچ فعالیت میکنند عموماً متخصصین رشته های دیگر هستند.