محمدرضا آقایا کیست؟
محمدرضا آقایا در سال 1367 در شهر اصفهان دیده به جهان گشود. وی پس از اتمام دوره دبیرستان به قم رفت و در رشته فلسفه هنر از دانشگاه ادیان و مذاهب قم فارغالتحصیل کارشناسی ارشد شد. آقایا یک مسیر تحصیلی و آکادمیک حرکت میکرد و در آستانه عضویت هیات علمی دانشگاه قرار داشت. اما تصمیم گرفت که از دانشگاه استعفا بدهد و به سراغ راهاندازی یک بازار اجتماعی رفت.
محمدرضا و تیمش اوایل شکلگیری باسلام به روستاهای اطراف اصفهان میرفتند و محصولات خوراکی محلی مثل گلاب و سبزیخشک میخریدند و به دوستان و آشنایان خود میفروختند تا چرخ باسلام بچرخد.
سال 95 باسلام به شکل یک پلتفرم درآمد و سال اول تنها 47 غرفهدار در باسلام ثبتنام کردند و تا پایان سال 96 این عدد به 400 رسید. با ممارست آقایا و تیم باسلام حالا حدود 420هزار محصول و 48هزار غرفه در باسلام موجود است.
استارتاپ “باسلام”، کار فعالیتش را از پاییز ۹۵ آغاز کرد و تا پایان همان سال، ۴۷ غرفهدار جدید جذب کرد. از همان زمان، استراتژی گسترش اجتماعی پلتفرم، باسلام را به این سمت حرکت داد که همه اعضای این بازار، نقشی فعال در مدیریت و ارتقاء باسلام داشته باشند. از این رو از همان ابتدا جایی در غرفهها در نظر گرفته شد که افراد بتوانند قصه کسبوکار خود را بیان کنند و از این طریق، اعتماد متقابلی بین آنها و مشتریانشان برقرار شود.
این رویکرد تعاملی پس از سه سال، باسلام را به یک بازار کاملا اجتماعی تبدیل کرده است. هماینک صاحبان کسبوکارها و همچنین مشتریهای بازار میتوانند مطالب خودشان را در بازار منتشر کنند و تجربه خرید و فروششان را با یکدیگر به اشتراک بگذارند.
بسیاری از کارهای بازارِ باسلام را خود اعضای بازار انجام میدهند. به عنوان مثال، غرفهداران جدید باسلام را غرفهداران باتجربهتر راهنمایی میکنند، محتوای مورد نیاز غرفهها را غرفههای دیگری که تولیدکننده محتوا هستند، تأمین میکنند. امروز حتی در باسلام غرفههای خدمات مشاوره صادرات، خدمات ارسال، خدمات عکاسی و گرافیک و… وجود دارد که هر کدام بخشی از زنجیره فعالیت بازار را به عهده گرفتهاند.
روح حاکم بر باسلام این است که ارزش آدمها بیشتر از محصولات آنهاست و ظرفیتهای هر عضو جدید در باسلام، بسیار فراتر از آن چیزی است که در فروشگاههای آنلاین یا حتی بازارهای سنتی دیده میشود. همین روح حاکم باعث شده بسیاری از مشتریان باسلام، تبدیل به غرفهدار شوند یا حتی بعضی از غرفهداران باسلام بعدها به عضویت تیم باسلام درآیند. باسلام امیدوار است که به زودی بتواند همه زنجیرههای بازار را در پلتفرم خود به همدیگر متصل کند.
محمدرضا آقایا معتقد است بازار صنایع دستی و هنر در ایران و جهان به قدری بزرگ و وسیع است که سالها جا برای فعالیت و توسعه دارد. او هنرمند را فرد معمولی نمی داند. به عقیده او کسی که دست به خلق چیزی می زند، انسان ارزشمندی است و باید کمک کرد تا هنر او دیده شود.
محمدرضا آقایا بعدها شرکتهایی مانند”شرکت سامانه آهن کوشا فناور ایرانیان”، ” شرکت توسعه و تجارت سلام صبح”، “شرکت توسعه و تدبیر جوامع سلام”، را تاسیس نمود و هرکدام از این شرکتها در حوزه تکنولوژی و فناوری اطلاعات فعالیت دارند.