برندینگ صوتی (Audio Branding) آوا برندینگ یا سونیک برندینگ (Sonic Branding) چیست؟
مفهوم برندینگ صوتی (Audio Branding) ، آوا برندینگ یا سونیک برندینگ (Sonic Branding) که امروزه بصورت بسیارگسترده در بازاریابی از آن استفاده میشود. این مهم به معنای استفاده از صدا و موسیقی برای تقویت هویت برند در ذهن مصرف کنندگان است. صدای زنگ، آهنگ های بسیار کوتاه، کلیپهای معرفی برند کوتاه و شعارهای گفتاری، همه اشکال برندینگ صوتی هستند. لوگو یا کلیپ یا آهنگ یا شعاری که بدین ترتیب ساخته شده نیز، آرم صوتی نامیده می شود.
برندینگ صوتی اغلب در تبلیغات رادیویی و تلویزیونی، ابتدای فیلمها و سریالها و ویدئوها و سایر مکانهایی که به رسانه مربوط هستند، بکار برده میشود. اما این موارد تنها فضاهایی نیستند که ما با این پدیده مواجه هستیم. مارک های صوتی بسیار قدرتمند و تاثرگذار هستند. میتوان آنها را در پیام مداوم سیستم تلفن قرار داد یا حتی آن را با فواصل منظم در لیست پخش موسیقی فروشگاهها پخش کرد.
تقریباً تمام برندهای مشهور، آرمهای صوتی مخصوص یه خود را دارند و بسیار روی آنها سرمایه گذاری کردهاند. آرمهایی موفق هستند که کوتاه، به راحتی قابل تشخیص و به یاد ماندنی باشند. بسیاری از برندهای ایرانی هم از دیرباز از این امکان در حد توان خود استفاده کردهاند. البته قدرت آنها به اندازه برندهای جهانی نیست ولی برخی از آنها به شدت تاثیرگذار و ماندنی هستند.
نمونههای مشهور مارک صوتی بسیار است اما به عنوان چند نمونه بینالمللی موفق میتوان از نمونههایی مانند آرم شبکه اچ.بی.او، آرم کمپانی فاکس قرن بیستم، صدای زنگ اپل، صدای زنگ نوکیا و صدای لود شدن ویندوز اشاره کرد.
به عنوان نمونه از آرم های صوتی موفق ایرانی میتوان به آرم صوتی بوتان، سس دلپذیر و بسیاری از آرمهای دیگر صوتی نام برد. حتی یکی تبلیغ های برند عالیس (کدومش و بدم؟!)، با این حال که که خیلی شیک و کلاسیک نیست و از نظر برخی متخصصان بازاریابی بسیار ضعیف و جلف است اما برای ماندگاری در ذهن مخاطب، از قوام و ماندگاری برخوردار است.
اگرچه این صداها ساده و عاری از هرگونه جلوه های صوتی پیشرفته هستند، اما با انتخابی که انجام شده، آنها به شدت دارای ارزش عاطفی و انحصاری هستند که مخاطب این برندها را با همان عناصر بصری، به خود متصل میکنند.
تلاش برای ثبت برند در ذهن مخاطب، فقط مفید نیست بلکه ضروری است. اگر امور مربوط به برندسازی در هر جایی و بدون برنامه انجام شود، مشتریان نه تنها به برند جذب نمیشوند، بلکه در بهترین حالت ممکن است برند را فراموش کنند ولی در بدترین حالت، حتما دچار سردرگمی خواهند شد. باید خوب بدانیم چه هستیم، و میخواهیم در ذهن مشتری چه باشیم.
چگونه میتوان از آرم صوتی استفاده کرد؟
استفاده از آرمهای صوتی فقط راهی برای جلب یا جذب مشتریان نیست، بلکه از قدرت فیلم و موسیقی استفاده میشود تا درمخاطبین، احساس خاصی راجع به محصول یا خدمات ایجاد شود. به عنوان مثال، مک دونالد در آرم صوتی خود با شعار” I’m Lovin’ It”، شنونده را تشویق میکند تا احساس خوشبختی، خوش بینی و مثبت کند. ضربه محکم و ناگهانی، صدای شکاف و صدای موسیقی صوتی(Rice Krispies)، باعث ایجاد احساساتی بچهگانه و بیخیال و رها در بزرگسالان ایجاد کرده و همه را به یادآوری دوران کودکی سوق میدهد.
باید از ذهن مخاطب آگاهی کامل حاصل شود. باید بدانیم آنها چه چیزی را دوست دارند، چه چیزی آنها را خوشحال می کند، چه آهنگی برای آنها جذاب است، تحقیقات بازار به رسیدن به این دید کمک خواهد کرد و راههای دیگر فقط حدس و گمان است و علمی و قابل استناد نیست.آرم صوتی باید با عادات گوش دادن مشتری خوانایی داشته باشد.
ایجاد یک برند صوتی مؤثر
ساخت یک آرم صوتی به یاد ماندنی و مؤثر، نیاز به تحقیق و تلاش بسیار دارد. اما یک نمونه موفق میتواند شرکت یا برندی را زیرورو کند و یک نام تجاری را درمیان مخاطبین بالا ببرد.
آرم صوتی، موضوعی بسیار پیچیده است و ایجاد صدا و تصویر و متن متناسب با یک نام تجاری و همچنین برانگیختن احساسات صحیح شنوندگان، نیاز به تحقیقات بازار و تلفیق بازاریابی و هنر و روانشناسی دارد. اما ساخت آن، معمولاً ارزش همه این زحمات را دارد.
کتابهای مرتبط با برندسازی صوتی
یکی از کتابهای بسیار مفید در این زمینه، «کتاب برندینگ صوتی» است. این کتاب به صورت مفصل و به ترتیب به این موضوع پرداخته و به جرات میتوان ادعا کرد که بهترین کتاب در این حوزه است و می تواند مرجعی درست و مطمئن برای درک و اجرای این نوع از بازاریابی و برندسازی است. این کتاب نوشته لاورنس مینسکی و کالین فاهی با ترجمه دکتر امین اسداللهی و محمدرضا اردهالی است.
با پیشرفت ثانیه ای تکنولوژی، بازار و محیط به تمام لحظات زندگی حتی در زمان خواب، توسعه پیدا کرده است. صدا یا موزیک، میتوانند نقش تعریف معنای برند را به عهده بگیرند. موسیقی یا اصوات، اکنون این قابلیت را دارند تا روی هر دستگاهی پخش شده و راه خود را به همه فضاهای عمومی یا شخصی، باز کردهاند.