چرخه دمینگ (PDCA) چیست و چه کاربردی دارد؟

چرخه دمینگ (PDCA) چیست و چه کاربردی دارد؟

چرخه دمینگ (PDCA) ، موضوعی است که توسط پدر کیفیت در مدیریت یعنی ادواردز دمینگ مطرح شد. دبلیو ادروارد دمینگ دانشمند بزرگ امریکایی و پدر کیفیت در مدیریت است از وی، اثرات بینظیر زیادی برجای مانده است «چرخه دمینگ» و «تئوری تولید ناب» و «اصول چهارده گانه دمینگ» از مشهورترین دستاوردهای این دانشمند بزرگ هستند.

درباره این دانشمند بزرگ می توانیم در درس مربوط به «ادواردز دمینگ کیست؟» مطالعه کنیم و از زندگی وی بیاموزیم. در این درس به شرح چرخه مشهور دمینگ ، خواهیم پرداخت.

چرخه دمینگ (PDCA) چیست؟

چرخه دمینگ(Deming Cycle)، یکی دیگر از مشهورترین نظریات دمینگ است. این چرخه، شامل چهار مرحله برنامه‌ریزی، اجرا، کنترل و بررسی و اقدام است. در بخش بهبود مستمر فرآیندها اشاره شد که برای برنامه‌ریزی،‌ تولید و خدمات‌ در یک سازمان، مدیریت‌ آن سازمان باید تمام‌ کارکنان‌ را در جهت‌ بهبود مستمر تولیدات‌ ترغیب‌ نماید.

این چرخه، روش ساده و مؤثری برای حل مساله و رویکرد فرآیندی نیز هست. چرخه دمینگ در سیستم‌های مدیریتی ایزو ازجمله ایزو 9001، ایزو 14001 و… مورد استفاده قرار گرفته است. چرخه دمینگ PDCA را می‌توان در تمامی محیط های توسعه محصول جدید، بازاریابی و سیاست‌ها بکار گرفت.

این چرخه با فاز اولیه برنامه ریزی (Plan)، آغاز می‌شود. برنامه‌های در نظر گرفته‌شده در یک مقیاس کوچک در مرحله اجرا آزمایش‌شده و نتایج حاصل از این آزمایش در مرحله ورود به فاز کنترل، پیش از انجام فاز اقدام، چند بار مورد بررسی قرار گرفته و بازبینی خواهد شد. سپس در فاز اقدام، اقدامات لازم جهت بهبود به‌صورت اقدام اصلاحی یا اقدام پیشگیرانه اجراء می‌شود.

منابع و ماخذ: