مس مارکت (Mass Market) یا بازار انبوه چیست؟
اصطلاح مس مارکت (Mass Market) ، به معنای بازار انبوه ، به بازاری اطلاق میشود که درآن کالا یا خدماتی ارائه میشود که در مقیاس وسیعی برای تعداد قابل توجهی از مصرف کنندگان نهایی تولید می شود. به بیان دیگر می توان گفت این بازار، عکس بازار گوشهای است. در بازار گوشهای بخش کوچکی از بازار مورد هدف قرار گرفته و در بازار انبود، بخش وسیع با مشتریان زیاد مورد توجه قرار میگیرد.
البته یکی از تفاوتهای این دوبازار در این است که مصرفکنندگان در بازار گوشهای، با پیش زمینههای ذهنی بسیار زیاد و بدون ترجیحات و توقعات با سلیقه سخت و مقاوم حضور دارند ولی در بازارهای انبوه، همان مصرف کنندگان ممکن است رفتارهای متفاوتی از خود نشان دهد. بعلاوه اینکه یک مشتری میتواند همزمان مشتری هر دونوع بازار هم باشد.
اما تفکر و توقع و عملکرد وی در بازار انبود با بازار گوشهای، تفاوت دارد. همین مشتریان زمانیکه در بخش بزرگی از بازار متمرکز شده باشند، رفتار مشابه بازار از خود بروز میدهند. کسبوکارها در این نوع از بازار به طور سنتی، مشتریان را بصورت انبوه و از طریق پیامهای گسترده تبلیغاتی یا از طریق رسانههای عمومی مانند رادیو، تلویزیون، روزنامه ها و اینترنت مورد هدف قرار میدهند.
میتوان اینگونه شرح داد که بازار انبوه، بخشی غیرمتمرکز و بزرگ از بازار است که در آن امکان فروش محصولات یا خدمات عمومی وجود دارد. با توجه به خواستههای عمومی مشتریان، تولیدکنندگان و یا ارائهدهندگان خدمات زیادی در این بازار حضور دارند. کسب و کارها سعی میکنند در این نوع از بازارها بوسیله کیفیت یا رسانههای عمومی مخاطب خود را تحت تاثیر قرار دهند.
به عبارت دیگر بازار انبوه به جای ارائه خدمات یا فروش کالا به یک قشر خاص، با فروش کالا یا ارائه خدمات به صورت عمومی در بازار بماند. برای اینگونه بازارها، همه بازار ارزشمند است و هدفگذاری میشود.
بازار انبوه نیز، از قوانین بخشبندی بازار تبعیت نموده و از آن بهرهمند است. همانگونه که در مقالههای مختلف شرح داده شد، امروزه نگرش بازاریابی بر تولید محصولات یا ارائه خدمات حاکم است و این نگرش، تمرکز برروی نیازهای مشتریان دارد. یک کسبوکار یا نیاز مشتری را درک میکند و یا آن را تولید میکند. بنابراین، در تحقیقات بازار، پیش از اینکه نوع بازار هدف محصول یا خدمات مشخص شود، بخش بندی بازار صورتگرفته و پس از آن، کسبوکار، اقدام به تعیین خصوصیت محصول یا خدمات خود بر اساس این بخشبندی، خواهد نمود.
بخش بندی بازار و بازار انبوه؟
بخشبندی بازار فرایند تقسیم بازار مشتریان بالقوه به گروهها و بخشهای مختلف بر اساس ویژگیهای خاص است. عضو این گروهها ویژگیهای مشابهی را دارند و معمولا یک یا چند جنبه مشترک در میان آنها وجود دارد. به تعریفی دیگر؛ بخشبندی بازار فرایند تقسیم کل بازار مصرف کنندگان به گروههای کوچکتر افراد با ویژگیهای مشابه است.
هدف تقسیم بندی، تمرکز یک شرکت بر روی بخشهای فرعی یا بخشی از بازار است تا بتواند مزیت رقابتی درون بخش را به دست آورد. تمرکز یک شرکت در بخش خاص، اساسا ماهیت کل استراتژی بازاریابی است. تقسیم بندی بازار، ابزار مفهومی برای کمک به دستیابی اهداف سازمانی است. مفهوم بخشبندی بازار توسط Wendell R. Smith در مقاله او به نام «تفکیک محصول و بخشبندی بازار به عنوان استراتژی بازاریابی جایگزین» در سال 1956 بنا شد.
برای اینکه درک کنیم یک محصول یا خدمات برای بازار انبوه مناسب است یا خیر، باید تحقیقات بازاریابی انجام شده و به دنبال آن بخش بندی بازار صورت بگیرد. اگرکالا یا خدمات ما برای گروه بزرگتری از این بخش بندی مناسب تشخیص داده شد، محصول یا خدمات ما مناسب مس مارکت یا بازار انبوه است.