تئوری کیفیت چیست و کیفیت چه تعریف و کاربردی دارد؟
تئوری کیفیت ، موضوعی است که توسط پدر کیفیت در مدیریت، ادواردز دمینگ مطرح شد. دمینگ دانشمند بزرگ امریکایی و پدر کیفیت در مدیریت است از وی، اثرات بینظیر زیادی برجای مانده است.
وجود عشق و علاقه؛ بزرگترین عامل محرک در بشر است. عشق و علاقه کارکنان نسبت به کارشان ، باعث میشود کارکنان با حداکثر توان خود فعالیت نمایند حال اگر مدیران بتوانند این علاقه به کار را در بین کارکنان گسترش دهند دیگر نیازی به کنترل و نظارت مداوم آنها نیست چراکه کارکنان به خاطر اینکه کنترل میشوند کار نمیکنند بلکه به خاطر علاقهای که به کار خوددارند و لذتی که بعد از انجام دادن آن برایشان به وجود میآید، فعالیت میکنند.
برای این منظور لازم است با فرد مطابق شخصیت و ذهنیات درونش رفتار شود و با استفاده از مواردی همچون تشویق بهموقع کارکنان، نظرخواهی کردن از آنها در امور مختلف، ایجاد شرایط مناسب در محیط کار، افزایش صمیمیت و احترام متقابل در بین کارکنان، ارائه آموزشهایی درزمینه افزایش اعتماد به نقش و خودباوری و غیره غرور و لذت از کار در بین کارکنان افزایش داد.
در کتاب تئوری کیفیت دمینگ نقل شده که شرکت فورد، با افزایش تقاضا در بازار و افزایش کیفیت محصولات ژاپنی، همزمان از گیربکسهای ساخت امریکا و ساخت ژاپن در محصولات خود استفاده میکرد. گیربکسهای ساخته شده در ژاپن و ایالات متحده، هردو در یک مدل اتومبیل بکار رفته بودند. شرکت فورد، بلافاصله پس از عرضه این مدل خودرو، با درخواست عجیب مشتریان مواجه شد.
مشتریان در خواست اتومبیلهایی را داشتند که با گیربکس ژاپنی تولید شده بود و خودروهایی که در آنها از گیربکسهای ساخت آمریكا استفاده شده بود، عملا به فروش نرسیدند. آنها حتی مایل بودند منتظر مدل ژاپنی بمانند. از آنجا که هر دو گیربکس با مشخصات یکسان تولید میشد، مهندسان فورد نتوانستند ترجیح مشتری را برای خودروهای گیربکس های ژاپنی درک کنند. سرانجام ، مهندسان فورد تصمیم گرفتند آزمایشی انجام دهند. آنها قطعات این دو گیربکس را از هم جداکردند.
قطعات گیربکسهای ساخت آمریکا، همه در حد استاندارد بودند و کیفیت مناسبی داشتند. اما قطعات گیربکسهای ساخت ژاپن، استاندارد نبودند، بلکه حتی فراتر از استاندارد بودند. آنها تقریبا همه هم اندازه و اندازه نمونه شاهد بودند. این قطعات تقریبا همه یک قطعه بوند. به همین خاطر تغییرات کمتری در کارکرد داشتند. این امر سبب شده بود تا اتومبیلهای گیربکس ژاپنی، روانتر عمل کنند و مشتریان مشکلات کمتری را تجربه کنند.
دمینگ جلسات متعدد آموزشی برای بزرگان صنعت ژاپن داشت. مدیر سونی و مدیرتویوتا و ناسیونال، بیشترین علاقه را به آموزه های وی نشان داده و آنها را در شرکتهایشان پیاده سازی کردند. توسعه فلسفه کیفیت در تویوتا سبب شد که این شرکت به سرعت رشد چشمگیری را تجربه نموده و صادراتش را افزایش دهد. تویوتا برای اولین بار جرات کرد تا به اروپا و امریکا خودرو صادر کند.
استقبالی که از خودروهای ارزان با کیفیت ژاپنی صورت گرفت، مدیران آنها را به وجد آورد و سبب شد تا آموزه های دمینگ را بیش از پیش به دقت و ظرافت اجرا کنند. آموزهها و تئوری کیفیت دمینگ، با بررسی نتایج حاصل از تولید آنها به روشنی نشان داده شده بود. برای اولین بار، ژاپنیها موفق شده بودند خودروهایی حتی با کیفیتتر از جنرال موتورز امریکایی بسازند.
منابع و ماخذ:
- Deming, W. Edwards The New Economics
- Deming, W. Edwards. Out of the crisis. Cambridge.
- Moen, Ronald D.; Norman, Clifford L. Circling back
- http://quality-history.blogspot.com/2007/10/deming-ishikawa.html
- Deming’s 1950 Lecture to Japanese Management.
- Deming of America (Documentary). Cincinnati, OH: The Petty Consulting/Productions.
- The Man: His Music. W. Edwards Deming Institute.
- W. Edwards Deming Institute.
- The Washington Post/archive/ Japans Secret W Edwards Deming
- Ford Transmission Quality Study
- Aguayo, Rafael (1991). Dr. Deming: The American Who Taught the Japanese About Quality.