فروش(sale)، به مبادله یک کالا یا خدمت با پول گفته میشود. شخصی که کالا یا خدمت را ارائه میکند فروشنده، و شخصی که پول را پرداخت میکند خریدار نامیده میشوند. فروش مستقیم (DS) نوعی از فروش است که بصورت رودررو صورت می گیرد.
فروش معامله ای است بین دو یا چند طرف(طرفین معامله)، که در آن خریدار در ازای پرداخت پول، خدمات یا دارایی های ملموس یا ناملموس دریافت میکند. در برخی موارد دارایی های دیگری به یک فروشنده پرداخت می شود. در بازارهای مالی، یک فروش همچنین میتواند توافقی باشد که یک خریدار و فروشنده در مورد قیمت یک سهم با یکدیگر انجام میدهند. به بیانی دیگر، فروش در اصل قرارداد بین خریدار و فروشنده در خصوص تبادل کالا، دارایی و یا خدمات مورد نظر است.
فروش مستقیم(Direct Sales)، درواقع نوعی از فروش است که در آن فروشنده مستقیما با خریدار ارتباط گرفته و مصرف کننده یا خیدار، کالا یا خدمات خود را بدون واسطه تهیه میکند.
فروش مستقیم به فروش محصولات به طور مستقیم به مصرف کننده در محیط غیر خرده فروشی اطلاق میشود. این موضوع ممکن است از طریق بسترهای مختلف مانند فروش در خانه، محل کار، آنلاین یا سایر مکانهای غیر فروشگاهی اتفاق بیفتد.
سیستم فروش مستقیم، اغلب بسیاری از واسطه های درگیر در توزیع محصول، مانند مراکز توزیع کشوری یا منطقهای و عمده فروشان، از بین خواد برد و حذف خواهد نمود.ا
در سیستم فروش سنتی،کالا یا خدمات از طرف تولید کننده به سازمان فروش، پس از آن به توزیع کننده یا نماینده و سپس به مصرف کننده میرسد که پروسهای بسیار پیچیده و گران قیمت است. اما در فروش مستقیم تمامی این واسطهها حذف شده و مصرف کننده مستقیما کالا یا خدمات خود را تهیه خواهد کرد.
در قدیم، سیستم فروش مستقیم بین شکل عمل میکرد که کالاها یا خدماتی که از طریق فروش مستقیم به فروش میرسیدند، عموما در فروشگاههای خرده فروشی معمولی یافت نمیشدند. در این سیستم، مشتری اگر قصد تهیه کالا یا خدماتی را داشت، صرفا باید از طریق پیدا کردن توزیع کننده یا نماینده اقدام مینمود که این روش نیز مشکلات خاص خود را داشت. امروزه کالاها یا خدمای که بصورت فروش مستقیم توزیع میشوند، در سایر مکانها نیز یافت میشوند اما روش فروش مستقیم بخاطر حذف واسطهها، امکان ارائه جوایز یا خدمات وسوسه کننده تری دارد و نسبت به فروش سنتی، برتری لازم را داراست.
امرز این نوع از فروش در شرکتهای پخ کاربرد زیادی دارد و پخشهای مختلف بدون داشتن نماینده توزیع عمده، کالای خود را بصورت مستقیم به فروش رسانیده و در مقابل اطلاعات محلهای فروش را نیز کسب میکند.
شرکت های بازاریابی شبکهای، بازاریابی خانه به خانه و امثال آن، از جله شرکتهای فروش مستقیم بشمار میروند. هچنین بسیاری از کسب وکارها که با روش فروش (B2B)، فعالیت میکنند، از این سیستم برای فرش خود بهره میبرند.
بسیاری از کسب وکارها، از روش فروش مستقیم برای هدف قراردادن مشتریان نهایی خود استفاده میکنند. به عنوان مثال، بسیاری از شرکتهایی که تبلیغات و یا لوازم اداری را میفروشند، تراکتهای خود را مستقیماً به فروشگاههایی ارسال میکنند که بتوانند از خدمات آنها استفاده کنند.
البته باید توجه داشته باشیم، فروش مستقیم با بازاریابی مستقیم، تفاوت دارد. فروش مستقیم زمانی صورت میگیرد که فروشندگان شخصی به طور مستقیم به مصرف کنندگان مراجعه میکنند، در حالی که در بازاریابی مستقیم، یک شرکت مستقیماً اقدام به بازاریابی محصولات خود میکند.
گونههای فروش مستقیم
روشهای مختلفی وجود دارد که کسبو کارها قادر هستند از طریق فروش مستقیم به مشتریان خود کالا یا خدمات بفروشند. فروش مستقیم یا به صورت تک سطح و یا بصورت گروهی و یا بصورت رویدادی انجام میشود.
نقش فروش مستقیم در مشاغل خانگی
امروزه و با گسترش اینترنت و شبک های اجتماعی، بسیاری از کسب و کارهای خانگی از مدل فروش مستقیم استفاده میکنند.
بسیاری از کسب و کارها و خدمات، امروزه از طریق رسانههای اجتماعی، خدمات یا کالای خود را ارائه میکنند. بدیهی است که این روش بسیار ارزان و مقرون به صرفه است.
یکی از معضلات فروش مستقیم که موجب شده این رو از فروش کمتر مورد توجه قرارگیرد، سوءاستفادههای گستردهای است که افراد بوسیله آن، وعدههای بزرگی برای پول سریع و آسان، به مخاطب خود داده و پس از مدتی از آنها کلاهبرداری کردهاند. این موضوع سبب شده که مخاطبان، نسبت به این روش فروش، بیاعتماد شوند نه از فرد ارائه کننده آن.
بسیاری از سازمانهایی که فروش مستقیم را انجام میدهند، تلاش میکنند تا صداقت خود را به مشتری اثبات کنند. این موضوع ممکن است واقعا وجود داشته و یا تصنعی باشد. به هررو فروش مستقیم، روش درست و قدیمی است که بواسطه آن، کالاها و خدمات بسیاری تاکنون عرضه شده است.