تاریخ بی خردی

کتاب تاریخ بی‌خردی با عنوان فرعی” از تروا تا ویتنام “، نوشته باربارا تاکمن با ترجمه حسن کامشاد توسط نشر کارنامه منتشر شده است.

این کتاب با دستمایه قرار دادن برخی رویدادهای معروف تاریخ جهان از دوره باستان تا امروز سعی کرده‌است به نقد رفتار فرمان‌روایان در مواجهه با این رویدادها بپردازد.

باربارا وِرتهایم تاکمن(Barbara Wertheim Tuchman)، در 30 ژانویه ۱۹۱۲ در امریکا دیده به جهان گشود و تا  ۶ فوریه ۱۹۸۹ که دیده از جهان فروبست، در زمینه های گزارشگری و تاریخ‌نگاری فعالیت داشته و از معدود نویسندگانی است که برنده دو جایزه پولیتزر است.

تاکمن معتقد است نخستین بی‌خردی شگفت‌آور سیاست‌مداران تروا این است که در کمال بی‌عقلی و نادانی، اسب چوبین را داخل شهر خود بردند و نیرنگ یونانیان را درنیافتند و شهر به نابودی کشیده شد.

وی معتقد است بشر در هر علم دیگری موفق شده تا به پیشرفت های بی نظیر شگفت‌انگیزی دست پیدا کنند اما در علم حکومت داری به دلایل مختلف که در کتاب اشاره می شود پیشرفت چندانی نداشته و اغلب بشر در حکومت شاهد حماقت های بسیار واضح و دور از خرد است چهار بخش مختلف را به‌عنوان بی‌خردی در کتاب معرفی می‌کند و خود شبه حق به توضیح شواهد آن می پردازد.

از دیدگاه این نویسنده سیاست نابخردانه، دارای سه شرط اصلی است. اول آنکه نه تنها از دید حال به گذشته بلکه در زمان خود ناقض غرض انگاشته شده باشد. دوم اینکه می‌باید راه دیگری سوای آن که پیموده شده وجود می‌داشته است. و نهایتاَ برای رهایی از مشکل شخصیت، سیاست مورد بحث باید متعلق به گروه باشد نه یک فرد حکم‌ران، و از طول عمر سیاسی یک نفر تجاوز کند. سو حکومت یک پادشاه آنقدر رایج و فراوان است و آنقدر جنبه شخصی دارد که شایان پژوهش عمومی نیست. حکومت جمعی، یا توالی فرمانروایان در یک مقام، مثلاً مورد پاپ‌های رنسانس،مسائل مهم‌تری را پیش می‌آورد.

مطالعه این کتاب تقریباً به همه توصیه می شود کتاب بر پایه خرد نهاده شده و خرد اولین چیزی است که بشر در هر جا و مکانی که باشد به آن احتیاج دارد در واقع فرد می توان گفت که اهمیت خرد به حدی است که بشر در هر نقطه از تاریخ به آن احتیاج دارد. مطالعه این کتاب به همه توصیه می شود.