انواع کانالهای توزیع (Distribution Channels) چیست؟
توزیع یکی از بخشهای مهم آمیخته بازاریابی است که از اهمیت خاصی برخوردار است. بدون توزیع کالا به دست مصرف کننده نخواهد رسید. توزیع عمدتا متشکل از چهار کانال اصلی است. یک کانال توزیع (Distribution Channel) ، با توجه به این که در بر گیرنده کدام واسطهها باشند، میتواند یکی از چهار حالتی که در این درس خواهیم گفت باشند.
تولیدکننده – مصرفکننده
این نوع کانال سادهترین و کوتاهترین نوع کانال توزیع هست. به صورتی که تولیدکننده خودش و به صورت مستقیم محصولش را به مصرفکننده میفروشد. فروش مستقیم، فروش از طریق ارسال پیامک، یا از طریق فروشگاههایی که مستقیماً توسط تولیدکننده اداره میشوند، همگی فروش مستقیم هستند؛ و در این دسته قرار میگیرند.
تولیدکننده خرده فروش مصرفکننده
این نوع کانال توزیع نسبت به حالت قبلی یک واسطه جدید به اسم خرده فروش دارد که میتواند فروشگاههای زنجیرهای باشند. این نوع کانال دیگر تولیدکننده درگیر مستقیم فروش نیست و فشار این کار را از دوش خود برداشته است. در عوض میتواند از بیرون روی فرایند توزیع نظارت داشته باشد. امروزه شرکتهای پخش که سطح گسترده ای از توزیع را برعهده دارند؛ زیر مجموعه این کانال توزیع هستند.
تولیدکننده – عمده فروش – خرده فروش – مصرفکننده
این نوع کانال متداولترین نوع کانال توزیع هست که در آن دو واسطه به نام خرده فروش و عمده فروش بین مصرفکننده و تولیدکننده حضور دارند. این نوع کانال توزیع برای تولیدکنندگانی مناسب است که قدرت مالی کم و رنج محصولات محدودتری دارند. (آنها که این شرایط را ندارند معمولاً با یکپارچگی عمودی یک پله در زنجیره تأمین به پایین حرکت میکنند و وظیفه عمده فروش را به عهده میگیرند) یا به خدمات تخصصی یا پیشنهادهای ترفیعی عمده فروش نیازمندند.
تولیدکننده – عامل – عمده فروش – خرده فروش – مصرفکننده
این نوع کانال توزیع طولانیترین نوع کانال است که در آن سه واسطه درگیر هستند؛ و برای توزیعهای گستردهتر با تنوع محصولات و حضور در بازارهای گوناگون مناسب است.
منبع : مدیریت بازاریابی_فیلیپ کاتلر