معرفی فیلم سینمایی ماندلا در راه آزادی

معرفی فیلم سینمایی ماندلا در راه آزادی

فیلم سینمایی ماندلا در راه آزادی (Mandela: Long Walk to Freedom) ، درام زندگینامه ای در حوزه رهبری و مدیریت با بازی ادریس البا به کارگردانی جاستین چادویک ، محصول مشترک انگلستان فرانسه و افریقای جنوبی در سال 2013 است.

درباره فیلم

فیلمنامه این اثر در در ژانر زندگینامه‌ای  از روی کتاب «مسیر طولانی آزادی» نوشته خود «نلسون ماندلا» اقتباس شد و نهایتاً کارگردانی این درام برعهده جاستین چادویک گذاشته شد. ستارگانی همچون ادریس البا و نائومی هریس به همراه تونی گوروگ و ریاض موسی در این اثر به ایفای نقش پرداخته اند. کارگردان تلاش کرده تا وقایع و کادرهای موجود در فیلم را شبیه به قابهای تصاویر حقیقی که از ماندلا منتشر شده بوده، بازسازی کند.

داستان فیلم

داستان این فیلم خلاصه ای دراماتیک از زندگی نلسون ماندلا یکی از تاثیرگذارترین رهبران قرن بیستم است که با مهاتما گاندی مقایسه می شود. سفری از دوران کودکی و جوانی وی تا دوران مبارزات و زندان و نهایتاً پیروزی و ریاست جمهوری وی و تبدیل وی به یک ابرقهرمان و اسطوره آزادی خواهد در جهان.

ماندلا که درس وکالت خوانده، در دهه 1940 به کنگره ملی آفریقا می پیوندد. در آن زمان سیستم دیکتاتوری آپارتاید بر افریقای جنوبی حاکم بود. پس از کشتار شارپویل وی مجبور به ترک اعتراض مسالمت آمیز و روی اوردن به مقاومت مسلحانه می شود.

او و همراهانش دستگیر شده و به حبس ابد محکوم می شوند. اما این پایان ماجرا نیست. همسر ماندلا «وینی» با اینکه زمانی که ماندلا در زندان است توسط مقامات وقت رژیم آپارتاید مورد آزار قرار می گیرد. در طول چندین دهه در زنجیر، روح ماندلا تسلیم نشده است، زیرا مبارزه او در داخل زندان و پس از آزادی از زندان ادامه می یابد.

مبارزات همسر ماندلا رفته رفته به مبارزات خشونت‌آمیز با دولت آپارتاید تبدیل می‌شود. در اذهان عمومی اما با توجه به اینکه خود ماندلا در زندان بوده و خشونت بری است، جایگاه وی به عنوان رهبر آزادی بخش افریقا توسعه یافته و بالا می‌رود. پس از آزادی ماندلا او تلاش میکند تا کشور و مردم را متحد نموده و مبارزات را به شکلی دموکراتیک و مسالمت آمیز پیش ببرد…

روانشناسی فیلم

اینکه همه ما میدانیم ماندلا، طولانی ترین زندان انفرادی بین رهبران جهان را تجربه کرده است، تنها یک تعریف نیست. عمق این ماجرا اینجاست که ماندلا تا چه میزان امید خود را از حفظ کرده است.

رویکردهای فیلم

این فیلم موارد آموزنده زیادی را خصوصاً در حوزه رهبری دارد. همچنین می تواند به عنوان درامی انگیزشی نیز محسوب شود. تماشاچیان تا پایان فیلم با قهرمان همدردی میکند و به استقامت وی احترام میگذارد اما اگر بخواهد خودش را در قالب یک رهبر ببیند، باید درسهای فیلم را درک کند:

نکات آموزنده فیلم

در این فیلم نکات آموزشی بسیاری وجود دارد. کارآفرینان، رهبران و همه افرادی که آرزویی متعالی یا شخصی در سر دارند، باید بدانند، پیروزی به این سادگیها نیست. اگر کسی در جایگاه ماندلا قرار میگیرد، حاصل سالها زجر و استقامتی است که همواره و هرروز ان را حفظ کرده است.

چرا نلسون ماندلا (مادیبا) جایزه آتاتورک را نپذیرفت؟

مادیبا در سال 1992 از طرف ترکیه برنده جایزه صلح آتاتورک شد. او این واکنش را پاسخی به نقض حقوق بشر توسط ترکیه در همان سال عنوان کرد. این موضوع بازتاب بسیاری در رسانه های ترکیه داشت و خشم دولت وقت را برانگیخت.

مصطفی کمال پاشا آتاتورک (پدر ترکیه نوین) از مبارزین و افسران قدیمی عثمانی بود که پس از تجزیه امپراتوری عثمانی و پیروزی حزب جوانان ترکیه در سال 1923 به‌عنوان نخستین ریاست جمهوری ترکیه را تا سال 1938 برعهده داشت. آتاتورک ترقی خواه بود و اصلاحات همه‌جانبه‌ای را در ترکیه به اجرا درآورد و این کشور را به کشوری سکولار و صنعتی مدرن تبدیل کرد.

با این وجود از آتاتورک تا ماندلا، تفاوت از زمین تا آسمان است! ماندلا «آزادی خواه» و «توسعه خواه» بود و سالهای عمر خود را در زندان به پاس تفکری آزادی خواه خود گذراند. با وجود اینکه زندگی مدرن مردم امروز ترکیه مدیون تلاشها و زحمات آتاتورک است اما رویکرد این دو رهبر بزرگ باهم کاملا متفاوت بوده است. در نهایت با رایزنی سفارت ترکیه در افریقای جنوبی، سالها بعد در سال 1999 مادیبا این جایزه را پذیرفت.

البته پس از این اقدام مادیبا، در سال 1993 وی جایزه صلح نوبل را دریافت کرد. کنگره افریقا در بیانیه ای عنوان کرد که «نلسون ماندلا تمام زندگی خود را در خدمت دموکراسی، حقوق بشر و رهایی از ظلم گذرانده و مایل است کاملاً قاطعانه اعلام کند جایزه آتاتورک را نپذیرفته است و برنامه ای برای سفر به ترکیه ندارد».

ویکا مزوی خومالو (نماینده کنگره افریقای جنوبی) در کنفرانسی که پس از درگذشت ماندلا در آنکارا برگزار شد عنوان کرد که پدر و نماد آفریقای جنوبی ، جایزه را رد نکرده، بلکه نپذیرفته و این دو باهم تفاوت دارند! ماندلا جایزه را نپذیرفت زیرا در آن زمان موقعیت سیاسی ترکیه و جهان موقعیت مناسبی نبود.

به من بگو چرا؟

چرا باید این فیلم را تماشا کرد؟ به هزارو یک دلیل. هزار دلیل آن به موفقیت باز میگردد اما یک دلیل آن بسیار ارزشمند است: «رنج». رنج و مشقت، چیزی است که انسانها را تا به امروز تبدیل به چیزی کرده که امروزه هستند. انسان همواره با رنج، آمیخته بوده است.

زندگی با اینکه شیرینی های بسیاری دارد، درد و رنج بیشتری دارد. اما کسانی وجود دارند، که درد و رنج را تبدیل به موفقیت میکنند و ماندلا، یکی از آنهاست.