فیلم سینمایی شبکه (Network) ، درام کمدی اجتماعی با رویکرد اعتراض و همچنین رهبری به کارگردانی سیدنی لومت محصول سال 1976 سینمای هالیوود است.

درباره فیلم
فیلمنامه این فیلم توسط پدی چایفسکی در سال 1975 نوشته شد و پس از سرمایه گذاری کمپانی برادران وارنر ، نهایتاً سیدنی لومت برای کارگردانی این اثر انتخاب شد.

بازیگرانی نظیر فی داناوی ، ویلیام هولد ، نویسلی دیود ، کونچتا فرل ، ند بیتی ، بئاتریس استرایت ، پیتر فینچ و رابرت دووال در این اثر به ایفای نقش پرداخته اند.

این فیلم جوایز بسیاری دریافت کرد و همچنین نامزد ٩ جایزهٔ اسکار شد که ۴ جایزه آن را ازآن خود کرد. یکی از نکات جالب این فیلم دریافت جایزه اسکار توسط بازیگر نقش مکمل زن بیاتریس استرایت بود که فقط تنها ۵ دقیقه در فیلم حضور داشت. این رکورد کوهتاهترین نقش برنده اسکار در تاریخ است.

فیلم در ادامه جوایزی مانند گلدن گلوب و بفتا در رشتۀ بهترین بازیگر نقش اول مرد راهم دریافت کرد.

داستان فیلم
داستان فیلم شبکه در دورانی میگذرد که گسترش خشونت و تروریسم باعث شده تا رویکرد شبکههای تلویزیونی بهتدریج تغییر کند. هاوارد بیل (با بازی پیتر فینچ)، مجری کهنهکار شبکۀ تلویزیونی یو.بی.اِس، که زمانی یک چهرۀ موفق تلویزیونی بود، جایگاه خود را پس از این تغییرات فرهنگی از دست داده و حالا قرار است از شبکه کنار گذاشته شود.

اما زمانی که در حین برنامۀ زنده اعلام میکند که در برنامۀ هفته آتی قرار دارد خود را در مقابل دوربینها در پخش زنده بکشد، موضوع عوض می شود…

روانشناسی فیلم
فیلم شبکه از جمله فیلمهایی است که جهان معنای آن از ابتدای فیلم شکل میگیرد. بنابراین اگر بتوانیم به جزییات فیلم توجه کنیم، لذت ما از تماشای آن افزایش خواهد یافت.

لحن هجو آلود فیلم، صرفاً قرار نیست فضا بسازد بلکه از جنبههای دیگر هم به فیلم کمک میکند. در این فیلم موارد زیر را می توان مشاهده نمود:

رویکردهای فیلم
بدیهی است ساخت درامی که به شبکه های تلویزیونی حمله کند، به معنای انتقادات تند از نظام سرمایهداری است. سرمایه داری با استفاده از تمام ابزارها، فقط و فقط به کسب درآمد میاندیشد و انسانیت را قربانی میکند. اما نکته اینجاست که این فیلم پای فراتر گذاشته و نشان میدهند که چطور کسبوکار منفعتطلبان رسانه، تمام زندگی انسانها را در برگرفته است.

نکات آموزنده فیلم
جالب اینجاست که این فیلم در دورانی ساخته شد که همه تصور می کردند که دیگر قدیمیها ناکارآمد شده اند و شبکه ها جای روابط انسانی را گرفته اند. تاکید میکنیم این دورانی بود که کسی تصوری از اینترنت نداشت. مردم با تماشای شبکه های تلویزیونی، تصمیماتی میگرفتند که گمان میکردند توسط خودشان گرفته می شود.
به من بگو چرا؟
چرا باید چنین فیلمی ساخته شود و چرا باید این فیلم را تماشا کرد؟ برای اینکه درک کنیم شاخه های اعتراضات در مدیریت از کجا نشئات گرفته و چگونه می توان آن را مدیریت نمود.
منابع: