بازار
بازار(Market)، محلی فیزیکی یا مجازی است که محصول یا خدماتی با پول در آن محیط معاوضه شود. بازار انواع مختلفی دارد. از دیدگاه علم اقتصاد، بازار به مجموعه خریداران و فروشندگانی که به خرید و فروش کالا یا خدمات خاصی مبادرت میکنند، اطلاق میشود. از دیدگاه بازاریابی، مجموعه خریداران، بازار را تشکیل میدهند. در عین حال، کلمه بازار بعضاً به مجموعههایی غیر از مشتریان یا خریداران نیز اطلاق میشود(بازار نیروی کار)
مقالات مرتبط:
بازاریابی بااجازه
بازاریابی بااجازه (Permission Marketing)، یا بازاریابی اجازهای، یکی از انواع بازاریابی نوین و یک به یک و شخصی سازی شده است که متعلق به قرن بیست و یکم و از استراتژی های نوین بازاریابی است. این مفهوم برای اولین بار توسط ست گودین م در کتابی با نام “بازاریابی بااجازه” مطرح شد. این مفهوم نوعی استراتژی بازاریابی تعاملی و دوسویه است که در آن مخاطبان می توانند دریافت یا عدم دریافت پیام های تبلیغاتی از طرف فرستنده را انتخاب کنند. بازاریابی اجازه ای، اغلب در مقابل بازاریابی مستقیم قرار می گیرد که در آن تبلیغات به طور گسترده و بدون هدف و بدون رضایت مخاطب درمعرض دید و توجه به مخاطبان انبوه قرار میگیرد.
مقالات مرتبط:
بازاریابی زدایی
بازاریابی زدایی(Demarketing)، به عنوان “عدم فروش” یا “بازاریابی معکوس” نیز شناخته می شود. این مفهوم هنوز فاقد یک تعریف تئوریک دقیق است، اما به تلاش سازمان برای منصرف کردن همه یا برخی از مشتریان خود از خرید موقت یا دائم اطلاق می شود. این موضوع بخشی از بازاریابی استراتژیک در زمان کمبود است. دیدگاههای مختلفی در مورد اینکه چگونه سازمان باید بازاریابی زدایی را دنبال کند، ارائه شده است.
مقالات مرتبط:
دیمارکتینگ چیست؟
بازار الیگوپولی
بازار الیگوپولی(Oligopoly)،بازار انحصار چندتایی گونهای از ساختار بازار است که در آن تعداد کمی از تولیدکنندگان بر بازار یا نوعی از صنعت، تسلط دارند. این واژه از زبان یونانی از جمع دو کلمه الیگوی(oligoi)، به معنای کم و پولین(polein)، به معنای فروختن تشکیل شدهاست. در این ساختار به دلیل اینکه تعداد کمی تولیدکننده بر بازار مربوطه مسلط هستند، هر یک از آنها از فعالیتهای سایر تولیدکنندهها، آگاه هستند. البته تعداد این تولیدکنندگان کاملا مشخص است. دراین حالت،تصمیمات هریک از این تولیدکنندگان، بر تصمیم سایر رقبا اثرگذار خواهد بود و بالعکس.
مقالات مرتبط:
بازار الیگوپولی چیست؟
بازار بالقوه
بازار بالقوه(Potential Market) بخشی از افراد همان جامعه که در بالا به آن اشاره شد را دربر ميگيرد که به محصول ما علاقهمند هستند و یا توجه نشان میدهند.
مقالات مرتبط:
بازار بالقوه چیست؟
بازار رقابت انحصاری
ساختار رقابت انحصاری(Monopolistic Competition)، یکی از اشکال ساختار بازار است که تعداد زیادی تولیدکننده، محصولات خود را متمایز از یکدیگر به بازار عرضه میکنند.
مقالات مرتبط:
بازار رقابت انحصاری چیست؟
بازار کاملا رقابتی
ساختار بازار رقابت کامل(Competitive market)، یکی از حالتهای ساختار بازار است که به بازار کاملا رقابتی نیز معروف است. در این ساختار بازار، تعداد زیادی تولیدکننده و تعداد زیادی مصرفکننده وجود دارد. در یک بازار رقابت کامل، همه بنگاهها قیمت پذیر هستند. به عبارت دیگر، هیچ بنگاهی به تنهایی، توانایی تأثیرگذاری بر قیمت محصولات بازار را ندارد.
مقالات مرتبط:
بازار کاملا رقابتی چیست؟
بازار انحصار
بازار انحصار(monopoly)، گونه ای از بازار است که به دو بخش بازار انحصار خرید و بازار انحصار فروش تقسیم میشود. بازار انحصار فروش، به وضعیتی اطلاق میشود که تنها یک سازمان یا بنگاه اقتصادی تولید، واردات یا توزیع و فروش یک نوع محصول را برعهده دارد(مواردی مانند برق، بنزین و کالاهای استراتژیک از این نوع هستند). این در حالی است که جانشینی قوی برای کالای مذکور وجود ندارد. همچنین ورود بهاین بازار برای سایر سازمانها امکان پذیر نیست. بازار انحصار خرید نیز به بازاری اطلاق میشود که خرید یا واردات یک محصول خاص، تنها از طریق یک سازمان یا بنگاه اقتصادی مدیریت میشود.
مقالات مرتبط:
بازار انحصار چیست؟
بازار رقابت انحصاری(M/C)
بازار رقابت انحصاری(M/C) به وضعیتی اطلاق میشود که درآن تعداد زیادی سازمان، کالا یا محصول مشابه و مرتبط به هم، ولی نه کاملاً یکسان را تولید یا عرضه میکنند. کالاها و محصولات جایگزین در این بازارها زیاد است. به عنوان مثال، ميتوان از صنایع غذایی و یا شوینده در این بخش نام برد.
مقالات مرتبط:
بازار انحصار چندجانبه
بازار انحصار چندجانبه (Oligopoly)، به بازاری اطلاق میشود که در آن تعداد محدودی سازمان، کالایی همگن، ناهمگن و متمایز را تولید و یا عرضه میکنند. مانند فولاد، آلومینیوم و یا صنعت خودرو که به اشتباه از بازار آن، به عنوان بازار انحصار نام برده میشود. هرچند صنعت خودرو داخلی از حمایتهای دولتی نیز برخوردار باشد.
مقالات مرتبط:
بازار موجود
بازار موجود(Available Market) مجموعه افرادی که توجه، علاقه، درآمد و دسترسی به محصول ما دارند، بازار موجود هستند.
مقالات مرتبط:
بازار موجود واجد الشرایط
بازار موجود واجد الشرایط (Qualified Available Market) افرادی که به محصول ما علاقه دارند، منابع کافی برای خرید آن را در اختیار دارند، به محصول دسترسی دارند و نيز از نظر قانونی منعی برای خرید آن ندارند، شامل این بخش میشوند. همانگونه که مشاهده ميكنيد بازارها از این قسم دستهبندی همواره در حال کوچکتر شدن و متمرکز شدن هستند.
مقالات مرتبط:
بازار موجود واجد الشرایط چیست؟
بازار هدف
بازار هدف(Target Market) بخشی از بازار موجود واجد الشرایط است که شرکت تصمیم ميگيرد آن را دنبال کند و آمیخته بازاریابی، محصول یا خدمات خود را به آن عرضه کند.
مقالات مرتبط:
بازار هدف چیست؟
بازار رخنه شده
بازار رخنه شده یا تسخیر شده(Penetrated Market) مجموعهای از مصرفکنندگان است که هم اکنون محصول سازمان ما یا رقبای آن را خریداری كردهاند.
مقالات مرتبط:
بازار رخنه شده چیست؟
بازار مونوپولی
بازار مونوپولی یا بازار انحصار مطلق یا ساختار انحصار کامل(Monopoly) به حالتی از بازار اطلاق می شود که یک شرکت تسلط کامل و کافی بر روی کالا یا محصول یا به عبارتی بازاری خاص دارد. این سازمان یا شرکت میتواند به هرطریق، مانعی برای ورود دیگر شرکتها در بازار ایجاد کند. حالت انحصار در حالتی بوجود میآید که در یک بازار هیچ گونه رقابتی وجود نداشته و نه تولید کننده و عرضه کننده رقیبی موجود باشد و نه محصول یا خدمت جایگزینی وجود داشته باشد. بازار انحصار کامل باید با حمایت قوانین یا تکنولوژی یا ثبت پتنت خاصی همراه باشد. در چنین بازاری تنها یک انحصارگر وجود دارد.
مقالات مرتبط:
بازار مونوپولی چیست؟
بازاریابی رابطه مند
بازاریابی رابطه مند، مجموعه تمام گامهایی است که سازمان جهت شناخت و ارائه خدمات بهتر به مشتریان با ارائه یک ارزش خود بر میدارد. دراین رویکرد، فرایند مستمر جهت شناسایی و ایجاد ارزشهای جدید برای مشتریان انجام میشود که در آن منافع دو جانبه مورد توجه قرار دارد و این منافع در طول دوره عمر مشتری، همواره با وی تقسیم میشود. بازاریابی رابطه مند به ایجاد روابط بلندمدت و متقابل با افراد و سازمانها و گروههای ذینفع است. اساس و پایه این رویکرد بازاریابی، برقراری ارتباطات مطلوب و موثر به منظور حفظ ونگهداری کلیه گروههای ذینفع یک سازمان است.
مقالات مرتبط:
بازاریابی رابطه مند چیست؟
بازارداری
بازارداری به مفهوم حفظ سهم بازار و حفظ مشتریان موجود در بازار اطلاق میشود. با توجه به ديدگاههای مختلف ميتوان ارکان متفاوت و گسترده تری برای این مهم در نظر گرفت. اگر بخواهیم این دیدگاه را توسعه دهيم و ارتباط و تأثير صنعت پخش بر بخشهای مختلف آن را ارزیابی كنيم ميتوان وجود بیشتری برای این مهم متصور بود.
مقالات مرتبط:
بازارداری چیست؟
بازارسازی
اگر بخواهیم تعریف درستی از بازارسازی ارائه کنیم؛ بطور خلاصه میتوان گفت بازارسازی ایجاد فضایی مناسب جهت اجرای سایر بعدهای بازاریابی به وسیله ایجاد شرایط برای تمام ذینفعان سازمان است. بازارسازی زمانی رخ میدهد که سازمان با اشراف لازم به محصول، قیمت، پرموشن، بیزنس مدل، بازار و رقبای موجود در آن، عرضه و تقاضا، اطلاعات و محصولات موجود در بازار، محیطی را فراهم کند که مشتریان بعد از اجرای سایر ابعاد بازاریابی، ارتباط لازم را با سازمان و محصولات یا خدمات مربوط به آن، برقرار کنند.
مقالات مرتبط:
بازارسازی چیست؟
بازاریابی
بازاریابی یا مارکتینگ (Marketing)، به عنوان فرایندی مدیریتی-اجتماعی تعریف میشود که بوسیله آن افراد و گروهها از طریق تولید و مبادله کالا با یکدیگر، به امر تأمین نیازها و خواستههای خود اقدام میکنند. بازاریابی عبارتست از معرفی محصول جدید یا قدیمی بصورت سیستماتیک یا غیرسیستماتیک به مشتری برای فروش محصول قدیمی یا جدید به مشتری. در بازاریابی دو هدف اصلی نهفته است. در حقیقت بازاریابی یا برای فروختن محصول انجام میگیرد و یا به جهت آشنایی مشتری با محصول انجام میشود.
مقالات مرتبط:
بازاریابی چیست؟
بازاریابی برونگرا
بازاریابی برونگرا(outbound marketing)، که به عنوان بازاریابی سنتی یا بازاریابی عمومی نیز مشهور است، رویکرد عمومی و استاندارد سنتی بازاریابی است. این نوع بازاریابی با استفاده از روشهای سنتی و معمول بازاریابی کار می کند که این روش ها شامل تبلیغات تلویزیونی، رادیویی، تبلیغات بروشور، تلفنی و .. است. در این روش ها، ابزارهای مدیا که برای انبوه افراد جامعه مورد استفاده قرار می گیرد، استفاده می شود تا شاید در بین آن ها، افراد علاقمند این تبلیغ را ببینند.
مقالات مرتبط:
بازاریابی برونگرا چیست؟
بازاریابی پاسخگو
بازاریابی پاسخگو (Responsive marketing)، یا بازاریابی واکنش گرا، یکی از جنبه های هنری بازاریابی است. این نوع از بازاریابی، در کمین رویدادها یا داستانهای پرطرفدار است تا به محض موفقیت آنها، با ایجاد یک محتوای مرتبط، سریعا برند یا خدمات خود را به رویداد یا داستان مربوطه، مرتبط کند. بازاریابی پاسخگو یا واکنش گرا، برپایه واکنش درست، به موقع و بادقت و با مفهوم، به رویداد خاص موفقی است که موجب ایجاد، یا حفظ رابطه برند با مخاطبان آن شود.
مقالات مرتبط:
بازاریابی پاسخگو چیست؟
بازاریابی پنهان
بازاریابی پنهان(hidden marketing)، یا بازاریابی پنهانی، شکلی امروزی از بازاریابی است که با بیشتر به بازاریابی عصبی یا بازاریابی ناخودآگاه نیز تعبیر می شود. گرچه که شکل بازاریابی عصبی یا بازاریابی ناخودآگاه با این روش از بازاریابی متفاوت است، اما پیامهای آن تقریبا به یک نقطه از مغز مخاطب یعنی “ذهن ناخودآگاه”، آنها ارسال می شود. از این نوع بازاریابی به عنوان بازاریابی مخفی(Undercover Marketing)، نیز نام برده می شود. در این روش از بازاریابی محصول یا خدمات پشت پرده یا موضوع دیگری عرضه می شود. در این روش، بدون اینکه مخاطب متوجه شود، پیام برند به بخش ناخودآگاه مغز وی ارسال می شود.
مقالات مرتبط:
بازاریابی پنهان چیست؟
بازاریابی تاثیرگذار
بازاریابی تاثیرگذار(influencer marketing)، یا بازاریابی اینفلوئنسر، به معنای استفاده از افراد مشهور یا محبوب در جامعه که در مدیا یا شبکه های اجتماعی شهرت دارند برای جا انداختن یک سبک زندگی یا یک برند است. بازاریابی تاثیرگذار بر نفوذ اجتماعی و اقناع و اطاعت اجتماعی متمرکز است. اینفلوئنسر مارکتینگ، استفاده از نفوذ افراد در اقشار جامعه برای جا انداختن یک دیدگاه یا محصول است. تاثیر این افراد در فرآیندهای تصمیم گیری گروهی مخاطبان با استفاده از قدرت قانع کنندگی آنها و قدرت شبکه های اجتماعی و تبلیغات است.
مقالات مرتبط:
بازاریابی تاثیرگذار چیست؟
بازاریابی خروجی
بازاریابی خروجی(external marketing)، اصطلاح جدیدتری برای بازاریابی سنتی است که درمقابل بازاریابی ورودی بکار گرفته شد. این نوع بازاریابی از انواع روشهای برونگرا و جمعی و سنتی استفاده می کند. در این استراتژی بازاریابی، پیامهای بازاریابی از طریق روش هایی مانند تلویزیون، رادیو و ارسال انبوه پیام با مشتری انبوه و بدون هدف خصوصی ارتباط برقرار می کند. این روش اغلب برای تأثیرگذاری بر آگاهی و تغییر اولویت مخاطب استفاده می شود. بازاریابی خروجی برخلاف “بازاریابی ورودی”، مخاطب را به وضوح به سمت برند دعوت می کند.
مقالات مرتبط:
بازاریابی خروجی چیست؟
بازاریابی درونگرا
بازاریابی درونگرا(inbound marketing)، که به عنوان بازاریابی جاذبهای یا بازاریابی ربایشی نیز مشهور است، نوعی از بازاریابی است که در آن گفتگوی مخاطب با کسب و کار یا برند، از طرف مخاطب آغاز میشود. این روش از بازاریابی یکی از نوین ترین روشهای بازاریابی است که نهایتا موجب خواهد شد بازاریابی سنتی و به شکل فعلی، کاملا از بین برود. اگر مجموعه فعالیتهای برند یا کسب و کار به شکلی باشد که نخستین بار مشتری احساس کند که خودش به سراغ برند آمده، این نوع بازاریابی از جنس درونگرا یا جاذبهای است.
مقالات مرتبط:
بازاریابی درونگرا چیست؟
بازاریابی عصبی
بازاریابی عصبی به بیان ساده به معنای بازاریابی بر پایه علوم اعصاب است. در ادبیات بازاریابی، این مبحث به نورومارکتینگ(neuromarketing)، شهرت دارد. بازاریابی عصبی درواقع نوع جدیدی از بازاریابی است که کاملاً ماهیت میان رشتهای دارد. این علم، تلفیقی از علوم مدیریت، عصب شناسی، روانشناسی و هنر است که به طرز ماهرانهای به هم پیوند خورده و ترکیب جدیدی حاصل نمودهاند.
مقالات مرتبط:
بازاریابی عصبی چیست؟
بازاریابی وابسته
بازاریابی وابسته(AFFILIATE MARKETING)، یکی از روشهای اثبات شده و مرسوم بازاریابی و یکی از بازوهای مهم در تبلیغات است. در این روش شرکای تجاری محصول یا خدماتی را در ازای درصدی از فروش، تبلیغ می کنند و به فروش می رسانند. در بازاریابی وابسته، کسی که نمایندگی یا وابستگی را پذیرفته و در ازای آن درصدی دریافت می کند، ریسک بسیار کمتری را پذیرفته است، اما پتانسیل کمتری برای پاداش و سود دارد.
مقالات مرتبط:
بازاریابی وابسته چیست؟
بازی پردازی
بازی پردازی یا “بازی وارسازی” یا گیمیفیکیشن(Gamification)، استفاده از خصوصیتها و تفکرهای بازی گونه در زمینههایی است که ماهیت بازی ندارند. این مفهوم نوعی بازی انگاری یا شبه بازی سازی برای انگار کردن کار به بازی یا بازی انگاری است. به بیان دیگر این مفهوم استفاده کردن از معیارهایی انگیزشی برای به حرکت درآوردن مخاطب است. از آنجا که یکی از انگیزانندههای جذاب برای انسان تفریح و بازی است، این نقطه را میتوان همان نقطه آغازین مفهوم بازی انگاری تلقی کرد.
مقالات مرتبط:
بازمارکتینگ
بازمارکتینگ(buzz marketing)، یا مارکتینگ باز(marketing buzz)، یکی از تکنیک بازاریابی ویروسی است که بر به حداکثر رساندن پتانسیل دهان به دهان یک کمپین یا محصول متمرکز است. این استراتژی میتوانند مکالمهها را در میان خانواده و دوستان مصرفکنندگان یا بحثهایی در مقیاس بزرگتر در پلتفرمهای رسانهاجتماعی تحریک کنند. با ترغیب مشتریان به صحبت در مورد محصولات و خدمات خود، شرکتهایی که از بازاریابی پر سر و صدا استفاده میکنند، امیدوارند از طریق ترافیک آنلاین بیشتر، آگاهی را افزایش دهند و فروش و سود را افزایش دهند.
مقالات مرتبط:
بازمارکتینگ چیست؟
باندل
باندل(Bundle)، به هرنوع کیت یا بسته متشکل از چند محصول است که برای افزایش فروش، فروش ضربدری یا کراس استفاده می شود. باندل سازی عموما در مس مارکت(Mass market)، و برای فروش کالاهای تندگردش کاربرد بیشتری دارد.
مقالات مرتبط:
بنچ مارک
بنچ مارک(Benchmark)، یا نمونه شاهد” با معادلهایی نظیر “معیار”، یا “محک”، نیز شناخته شده. این واژه به مفهوم نقطه ای مرجع برای اندازه گیری است. به زبان ساده تر بنچ مارک، یک معیار مشخص شده است که نتایج تحقیقاتی که در محدوده جغرافیایی(یا یک بازار)، مورد تحقیق بدست آمده، با آن مقایسه می شود. به عنوان مثال، ممکن است یک معیار با سایر بازارها، سلیر رقبا و شرکت ها یا سایر مناطق جغرافیایی مقاسیه شود.
مقالات مرتبط:
برنامه وفاداری
برنامه وفاداری، نوعی برنامهریزی در بازیسازی در کمپینها و یا برنامه های بازاریابی درازمدت است که به عنوان به عنوان مکانیک بازی، یا در دیجیتال مارکتینگ به عنوان گیمیفیکیشن یا بازی وار سازی نیز نام برده میشود. در بازاریابی به مجموعه این بازیها، “برنامههای وفاداری” اطلاق می شود. هدف تمام این بازیها، ایجاد چرخه بازگشت مشتری است.
مقالات مرتبط:
برنامه وفاداری چیست؟
برندسازی فرقه ای
برندسازی فرقه ای یا کالت برندینگ(Cult branding)، بخشی از استراتژی برند است که به تازگی توجه ویژه ای به آن شده و سازمانهای پیشرو و نوآور، از آن استفاده می کنند. این شیوه از برندسازی، براساس خلق تجربه بینظیر و استخراج و نگهداشت مشتریان وفادار، استوار است. برند فرقه ای یا برند کالت(Cult)، محصول یا خدماتی است که دارای وسعت بازار کوچک، مشتریان محدود اما وفادار است.
مقالات مرتبط:
برندسازی فرقه ای چیست؟
برومو
برومو(BROMO)، جنبه دوستانه جلوگیری از فومو است. دوستان و اطرافیان ما به عنوان برادران از ما در برابر از دست دادن محافظت می کنند. این اصطلاح اشاره به اقدامی دارد که از همبستگی دوستان ما برای جلوگیری از احساس فومو (FOMO)، پدید آمده است.
مقالات مرتبط:
بی.اف.ای
بی.اف.ای یکی از روشهای فروش یا عرضه با ارائه سه موضوع benefit ، featuresو advantage محصول یا خدمات برای مشتری است.
مقالات مرتبط:
بی.اف.ای چیست؟
بیزینس پلن
بیزینس پلن (Business Plan) یا برنامه جامع کسب و کار. زمانی که میخواهیم یک کسب و کار را راه اندازی کنیم، نیاز به برنامه ای جامع داریم که همه سطوح این مهم را پیش بینی کند.
مقالات مرتبط:
بیزینس پلن چیست؟
بی تو ایی (B2E)
بی تو ایی(business to Electronics)، به معنای فروش از یک کسب و کار به بازاری الکترونیکی است.
مقالات مرتبط:
بی.تو.ای چیست؟
بی تو بی (B2B)
بی تو بی(business to business)، به معنای فروش از یک کسب و کار به کسب و کاری دیگر است. به چنین فضایی بازارهای بی.تو.بی نیز اطلاق می شود.
مقالات مرتبط:
بی.تو.بی چیست؟
بی تو جی (B2B)
بی تو جی(business to Government)، به معنای فروش از یک کسب و سازمان یا ارگانی دولتی است. به چنین فضایی بازارهای بی.تو.جی نیز اطلاق می شود.
مقالات مرتبط:
بی.تو.جی چیست؟
بی تو سی(B2C)
بی تو سی(business to customer)، به معنای فروش از یک کسب و کار به مصرف کننده است. به چنین فضایی بازارهای مستقیم یا خرده فروشی نیز اطلاق می شود.
مقالات مرتبط:
بی.تو.سی چیست؟